Lugeja küsib: kas üürnik peab tõesti kodutehnika kulumise kinni maksma? (2)

Anna-Liisa Mets
, Kodu.postimees.ee vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pesumasin köögis.
Pesumasin köögis. Foto: www.flickr.com

Postimehe koduportaali lugeja tunneb huvi, kas tema endise üürikodu omanikul on tõesti õigus nõuda, et ta korteris elatud aja jooksul loomulikult kulunud tehnika remondi omast taskust kinni maksaks.

Lugeja tunneb huvi, kas tema üürikorteri omanikul on õigus nõuda, et üürnik maksaks kinni kodumasina remondi, kui see täidab endiselt oma ülesannet, aga pärast korteris elatud aega lihtsalt loomulikult kulunud on ning kasutamisel varasemast erinevat häält teeb. Üürilepingu vastav punkt ütleb, et kinni tuleb maksta kahjustus või rike, antud juhul on tegemist aga aja jooksul tekkinud kulumisega. «Kas olen kohustatud remondi eest tasuma?» küsib lugeja.

Vastab LVM Kinnisvara juhatuse liige Ingmar Saksing:

«Töömüra muutumine ei ole iseenesest puudus, mis takistaks masina sihtotstarbelist kasutamist, võib aga viidata masina rikkele. Kui spetsialisti tehtud masina ülevaatuse tulemusel selgub, et masin on rikkis ja seda pole võimalik kasutada, peaks hindama masina vanust arvestades, kas tegemist võib olla loomuliku kulumisega. Kõikidel kodumasinatel on eeldatav kasutusiga. Kui üürnik on masinat nõuetekohaselt kasutanud ja tegemist on loomuliku kulumisega, siis üürnik rikke eest ei vastuta. Kui aga tehnika ei ole nii vana kui eeldatav kasutusiga, võib tegemist olla masina mittenõuetekohase kasutamisega, sel juhul peaks üürnik kompenseerima omanikule selle parandamise maksumuse.»

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles