Mida teha, kui kappi on tunginud riidekoid?

Tuule Põldsaar
, Koduportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: www.flickr.com

Kujuta ette, et paned selga oma lemmiku kampsuni ja ootamatult on see täis pisikesi auke. Avastad, et sinu kappi on tunginud riidekoid! Kust need putukad aga tulevad ja kuidas on võimalik neist vabaneda?

Harilik riidekoi on 6-8 millimeetri pikkune ilma mustrita, kuldkollane ja läikivate tiibadega putukas. Emased koilised munevad lausa 50-300 muna, millest kooruvad juba nädalaga tüütud röövikud. Just nemad ongi suureks ohuks meie kampsunitele ja riietele.

Harilik riidekoi
Harilik riidekoi Foto: www.flickr.com

Mida nad söövad?

Koidele sobib kõik, mis sisaldab keratiini – vill, naturaalne nahk, karusnahk, loomade karvad, linnusuled ja juuksed. Kui neid aga ei ole, ei jää puutumata ka puuvill või linane riie. Loomse valgu seedimisel saab koi juba röövikuna kogu eluks vajaliku vee kätte ning hilisemas staadiumis enam toitu ei vajagi.

Kust nad tulevad?

Riidekoid võivad tee leida otse ustest ja akendest, kuid ka vana mööbli ja koimunadega nakatunud riietega. 

Kuidas riidekoidest vabaneda?

  • Tühjenda riidekapp.
  • Ime tolmuimejaga üle põrandad, seinad, riiulid ja isegi lagi. Tolmuimeja tuleb pärast kindlasti tolmust tühjendada, muidu võivad koid edasi areneda ja lennata tolmuimejast uuesti välja.
  • Mitte ühtegi riideeset ei tohiks panna kappi tagasi enne, kui neile on tehtud kas keemiline puhastus või pestud vähemalt 50-kraadise veega. Samuti tuleks kuuma triikrauaga üle käia kõik õmblused, kraed ja taskute sisemused. Kõige lõpuks tasub riideid veel mõned päevad hoida sügavkülmas.
  • Suvel hoia talveriideid ja talvel suveriideid vaakumkottides või õhukindlates kastides. 
  • Kui miski muu ei aita, tasub kasutusele võtta keemilised tõrjevahendid või appi kutsuda professionaalid.
  • Kui olukord on kontrolli alla saadud, tuleb aastas paar korda siiski põhjalikumalt kõik oma asjad üle vaadata. 

Allikad: ThisOldHouse, Loodusajakiri

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles