Vanemad soovitavad: laste lemmikmängud koduaias, mis kõigil tasuta käes

Anna-Liisa Mets
, Kodu.postimees.ee vastutav toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: www.flickr.com

Lastega pere ei tohi koduaia sisustamisel ära unustada pere pisemaid: neil peab ka aias tegevust jaguma. Mõned lahked lapsevanemad jagavad koduportaalile nõuandeid, mis ühes sellises aias kindlasti olema peaks.

Paljudele tuleb ehk üllatusena, aga enamasti ei rõõmusta lapsi kõige rohkem mitte iseliikuvad autod, batuudid ja poest ostetud plastmassist lelud, vaid võimalus jäljendada oma tegevuses vanemaid ja olla aiatöödes võrdsed partnerid. 

Niisiis: 

  • Luba lastele oma peenar. Kui armastad ise aiandusega tegeleda, võiks see võimalus olla ka lastel. Rajage koos peenar, mille rohimine ja kastmine on nende ülesanne. Võimalik, et esimesel aastal tuleb tulbisti assisteerida ja kohustust meelde tuletada, kuid võib ka juhtuda, et hoolealust võetakse esimesest päevast peale väga tõsiselt ja indu tuleb pigem pidurdada.
  • Vee-, liiva- ja mudamängud. Kahtlemata on selline solberdamine üks räpane tegevus, aga pole midagi parata: lastele meeldib see väga. Oma närvide säästmiseks tasuks asjaga leppida ja eraldada lastele mõni nurk, kuhu saab paigutada köögi tööpinda imiteeriva nurgakese vee, mulla, liiva, nõude ja kõige muu lödistamiseks vajalikuga. 
  • Peidukad. Olgu selleks puuonn, telk või lihtsalt üks põõsastega eraldatud nurgake aias - lastele meeldib, kui neil on Oma Koht. Seal mängitakse kodu, sõda, kindluste vallutamist või istutakse sõbraga niisama ja unistatakse. 
  • Kiiged. Kiiged on odav ja universaalne meelelahutusvahend igas vanuses lastele. Või mis lastele - ka paljud täiskasvanud, olgem ausad, kiiguvad suurima heameelega. Kiikesid võiks olla igasuguseid: tavalisi, pesakiikesid, võrkkiikesid. Palju aga aed välja kannatab.
  • Ronimisvõimalused. Lastele meeldib väga ronida, samuti on see hea  koordinatsioonile ja tasakaalutunnetusele. Igasugu redelid, ronimiseks sobivad puud ja muu taoline võiks olla lastele ligipääsetav ja lubatud.
  • Oma tööriistad. Lastel võiks olla oma isiklik reha, labidas, töökindad ja kõik muu vajalik, et aiatöödes kaasa lüüa. Ei maksa oodata, et viieaastane tahaks aidata lehti riisuda rehaga, mis temast kaks korda pikem. Kui võimaldada talle aga õiges mõõdus töövahendid, aitab ta suure tõenäosusega meelsasti. 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles