Põrandaspetsialist: miks ja kuidas taastada vanu puitpõrandaid? (1)

Tuule Põldsaar
, Koduportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: www.flickr.com

Kuna vanade värvitud laudpõrandate taastamine tundub inimestele pigem tülika tööna, eelistatakse selleks tavaliselt kohale kutsuda oma ala spetsialist. Kes aga soovib põrandaid uuendada oma enda kuldsete kätega, sellel tasub järgida neid eksperdi poolt jagatud nippe.

Ivo Vahkal, kellel Lihvimeister OÜs juba põrandate taastamisega aastate jagu kogemust, arvab, et vanu laudpõrandaid tasub korda teha juba nende ajaloo pärast. «Oli aegu, mil valiti hoolega juba lauda, mida põrandale panna. Muuhulgas oli oluline puidu kasvukoht, raiumisaeg ning kuivamisperiood. Seetõttu võis olla kindel, et põrand säilib edaspidi aastakümneid,» jutustas Vahkal.

Millest alustada omal käel laudpõranda uuendamisel?

Esmalt tuleks Vahkali sõnul eemaldada ääreliistud ja sisse lüüa või välja tõmmata põrandalt väljaulatuvad naelad.

Seejärel tuleb teha kõige vaevarikkam töö, ehk eemaldada põrandalt vana värv. Selleks on spetsialisti sõnul võimalus kas kasutada infrapunalampi või terasketast.

Infrapunalambiga töötades tuleb põrandapind kuumutada suitsemiseni, asetada lamp siis uue koha peale ning kuumutatud kohalt eemaldada kaabitsaga sulanud värv. Ruumis tuleb tagada hea ventilatsioon ning kindlasti tasub kasutada kaitsevahendeid.

Värvi eemaldamisel teraskettaga peaks aga põrandat eelnevalt piserdama õliga (nt toiduõliga). Õli kasutamine tagab sujuvama töö, muuhulgas tekib vähem tolmu.

Mida teha, kui värv on põrandalt eemaldatud?

«Kõige parem oleks, kui põrandalt saaks eemaldatud maksimaalselt vana värvi. Samas ei takista kahe laua vahele jäävad värvijäägid liikumast järgmisele tööetapile,» selgitas Vahkal.

Järgnevalt tuleb spetsialisti sõnul põrand üle töödelda trummellihvijaga, liikudes sellega diagonaalselt üle põranda. Tööetapi eesmärk on tasandada laudpõranda kumerused ning likvideerida värvijäägid. «Lihvimispaber vali esialgu karedusega nr 16, see on niiöelda jäme lihv,» teadis Vahkal. 

Pärast diagonaaljärku soovitab spetsialist põranda trummellihvijaga üle töödelda ka pikilaudu liikudes. Sealjuures peaks kasutama igal korral järjest peenema karedusega lihvimispaberit (nt 24, 36, 60, 100). Põranda servade jaoks soovitab Vehkel aga kasutada äärelihvijat ning järgida sama karedusskeemi.

«Kui lihvimine on lõpetatud, tuleb põrandalt väga hoolikalt eemaldada tekkinud tolm,» kirjeldas spetsialist.

Uuendatud laudpõranda lõppviimistlus

Põrandaspetsialisti sõnul võib lihvitud laudpõrandal kasutada meelepäraseid viimistlusmaterjale. Nende põhiline erinevus seisneb nende edasises hooldusprotsessis. «Näiteks saab põranda katta õli (sh toonitud õli), õlivaha või vesialuselise lakiga. Informatsiooni vastava toote põrandale kandmise ning hoolduse kohta leiab tavapäraselt selle pakendilt,» andis Vahkel nõu.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles