Kas nõukaaegseid suvilaid ootab hävimine?

Anna-Liisa Mets
, Kodu.postimees.ee vastutav toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gerli ja tema pere tundmatuseni muutunud nõukaaegne suvila Võsul.
Gerli ja tema pere tundmatuseni muutunud nõukaaegne suvila Võsul. Foto: Частный архив.

Omal ajal oli suvila – väike puust majake vee ja kanalisatsioonita – kõva sõna. Tänapäeval veedetakse suvepuhkus pigem välismaal või ostetakse mõni arhailine talumajake. Mis aga saab nõukaajal püsti pandud suvilatest?

Gerli, kellele kuulub üks selline väga tüüpiline majake Lääne-Virumaal Võsul, on seda meelt, et midagi hullu kindlasti ei saa, pigem on tulevikuväljavaated helged. Maja, mis praegu Gerli käes, ehitas tema vanaisa 1973. aastal. Seal on möödunud nii Gerli kui ka tema ema lapsepõlvesuved ja viimased kaheksa aastat on ta oma perega selles majas peaaegu aasta ringi elanud. Hea meelega kõneleb ta, milline on elu ühes sellises suvilas tänapäeval.

Mingit nõukanostalgiat Gerli suvekodust otsida ei maksa – tüüpiline interjöör tumekollaseks tõmbunud sisevoodrilauaga, mis nendele suvilatele omane oli, on siit ammu kadunud ja asendunud nüüdisaegse helguse ja valgusega. Sõnaga, maja on täielikult renoveeritud ja tublisti ajakohastatud. Rajatud on ka juurdeehitis, tänu millele lisandus üks tuba, garderoob ja kinnine klaasustega terrass, mis soojal päeval väliterrassiga ühendatud. Muudatusi on tehtud ka aias: pärast lapse sündi ehitas Gerli koos abikaasaga krundi ümber aia. Endistel aegadel piirdeaedu polnud, nüüd aga püstitatakse neid Gerli sõnul usinalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles