Majaomanik: ma tõesti soovin, et mul poleks oma aeda (3)

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: www.flickr.com

Kui paljud inimesed näevad eramaja suurima plussina võimalust oma aias aega veeta, siis leidub ka neid, kes sellest sugugi nii vaimustuses pole. Aga nende häält pole enamasti kuulda.

Nüüd võtab üks vapper aiaomanik kinnisvarauudiste portaalis Realtor sel teemal julgelt sõna. Ta tunnistab, et suisa vihkab oma aialappi.

Kui Sasha Brown-Worsham ja tema abikaasa 2012. aastal kolme väikese lapse vanematena majaotsinguid alustasid, oli neil vaid üks kindel nõudmine: suur, avar aed, kus lapsed mängida saavad.

Sama aasta detsembris leitigi kodu, millel suur õiterohke aed, tagahoovis suur kiik, mängumaja ja hulganisti ilupõõsaid. Tundus nagu täielik unistus. Kui esimesed õied kevadel endast märku andsid, oli Sasha vaimustuses. Kuid lilled ja muru muudkui kasvasid. Ja kasvasid...

«Veetsime suvel kolm nädalat minu pere järveäärses puhkemajas ja kui tagasi tulime, oli kaunist koduaiast saanud läbimatu džungel. Umbrohi tungis täie jõuga peale, lilled olid lääbakil, kõik oli kohutav,» meenutab Sasha. 

Sel hetkel mõistsid nad kaasaga, et suure aialahmakaga on nad sidunud end tohutusuure kohustusega: et kodu näeks kogu aeg välja sama hea nagu kinnisvarakuulutuse piltidel, tuleb end sisuliselt kogu suveks orjastada ja aia heaks lakkamatult rügada.

Tagantjärele-targana soovitab Susan kõigile oma aia ihalejatele järgnevat:

  • Arvestage, et aed nõuab väga palju aega ja raha. Tuleb kasuks seda ette silmas pidada, sest muidu võib reaalsus väga valusalt laksata.
  • Naabrid ärrituvad, kui sa aeda ei hoolda. Esialgu vaatavad nad niisama kurja pilguga, aga kui umbrohi ja muu sodi sinu aiast nende aeda valguma hakkab, hakkavad nad ka kurjalt kommenteerima.
  • Abi palkamine pole häbiasi. Olgu selleks abiks siis keegi, kes vaid muru niidab, või keegi, kes ka peenrad korras hoiab. Kui ise ei jõua, otsi keegi, kes jõuab.
  • Kui sulle tundub, et kõik see tähendab liiga palju sekeldusi, kaalu aiaga maja ostmise plaanist loobumist. Või piirdu vähemasti väikese aialapiga.

Kas sina oled kunagi kahetsenud isikliku aia olemasolu? On see sinu jaoks pigem paik lõõgastumiseks või tüütute kohustuste allikaks? 
Kuidas korraldad elu nii, et aia eest hoolitsemine liiga palju aega ei rööviks? Jaga oma nippe.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles