«Aedniku aabits»: kas tead, miks taimede lõhn inimesele oluline on?

Ingrid Sembach-Hõbemägi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Lõhnadel on meie elus oluline roll. Need võivad meid kas rahustada, ergutada või kutsuda esile positiivseid emotsioone. Kuigi taimed lõhnavad enamasti kas tolmeldajate ligimeelitamiseks või vaenlaste peletamiseks, on neist läbi aegade olnud ometi palju kasu ka inimestele nii ravimiseks kui aiailuks.

Selliseid kasulikke taimi leiame palju huulõieliste sugukonnast – erinevad liivateed, naistenõgesed, salveid – kõik nad pakuvad pikka aega silmailu, meelitavad ligi mesilasi ja liblikaid ning on kasulikud ka toidutaimena. Liivatee tõmmis on hea köharavim ja aitab ülemiste hingamisteede hädade puhul.

Praegu püüavad pilke tänuväärselt pika õitsemisaja ja sinise õitepilvega Faasseni naistenõgesed, mille ürtide lisamine teesegudele annab neile mõnusa kõrvalmaitse. Soomlased ja inglased kutsuvad neid taimi kassimüntideks, sest naistenõgeste lõhn hullutab kasse. Aedmonardad on samuti head nii lõhna-, kui teetaimedena.

Hinnatud õitsejaid leiab ka puittaimede hulgast, kellest praegu õitsevad ebajasmiinid ja kibuvitsad.

Keda veel omale aeda istutada ja milline on erinevate lõhnade mõju inimesele, sellest räägib Krista Kaur Tallinna Botaanikaaiast «Aedniku aabitsa» saates täna kell 19.35 Kanal 11 ja laupäeval kell 10.30 Kanal 2.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles