Kasulik nipp: kuidas muuta oma hortensia õite värvi

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Horensia
Horensia Foto: www.flickr.com

Kas teadsid, et hortensiapõõsaste õite värvi muutmiseks ei ole vaja muud kui väikest keemiatrikki?

 1. Veendu, et tegu on õige sordiga

Selle nipiga muudavad värvi enamasti vaid suurelehised hortensiad (hydrangea macrophylla), niisiis veendu, et aias on tegu just seda sorti taimega.

2. Mõõda mulla pH tase

See on tegelikult lihtsam, kui sa arvad. Näiteks on aianduspoodides müügil spetsiaalsed pH-meetrid. Pikk metallvarras tuleb torgata mulda ja juba minuti pärast saab lugeda skaalalt mulla pH väärtuse. Veel üks lihtne võimalus on kasutada lakmuspaberit. Selleks pista lakmuspaberi ots niiskesse mulda ja natukese aja pärast võrdle juhendi järgi värvimuutust.

Kui tahad sinised õisi, peaks mulla pH tase olema 5,5 või madalam. Roosadeks õiteks võiks olla pH 6,5 või kõrgem. Kui tahad luua värvide segu, hoia pH 5,5 ja 6,5 vahel.

3. Muuda mulda happelisemaks või aluselisemaks

Happelist mulda saab muuta aluselisemaks lupjamise, aluseliste väetiste, orgaanilise komposti, sõnniku või lehekõduga. 

Kui soovid aga mulda hoopis happelisemaks muuta, lisa sellele looduslikku turvast või happelisi väetiseid.

4. Hoolda mulda ja ole kannatlik

Selleks, et õied lõpuks värvi muutma hakkaksid, pead mulda tükk aega vastavate väetiste või vahenditega hooldama. See protsess võib võtta aega mitu kuud, nii et ole kannatlik.

Horensia
Horensia Foto: www.flickr.com

Allikas: Popsugar

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles