Lugeja küsib: milliseid makse tuleb tasuda kinnisvara müümisel?

Tuule Põldsaar
, Koduportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: www.flickr.com

«Olen oma päranduseks saadud kahetoalises korteris elanud juba pea kuus aastat. Pere laienemise tõttu tahaksin selle nüüd aga müüki panna ja soetada asemele suurema elamu. Kas korteri müügi pealt tuleb maksta mul ka mingisuguseid makse ja millistel juhtudel kehtib maksuvabastus?» küsib lugeja.

Vastab maksu- ja tolliameti konsultant Eneli Mõtus:

Müümiseni oma elukohana kasutatud korteri saab omanik müüa tulumaksuvabalt. Kahe aasta jooksul rakendub maksuvabastus ühele elukohale.

Seega kui müügile eelneva kahe aasta jooksul varasemat elukohta võõrandatud ei ole, on elukoha müük maksuvaba ning seda ei pea deklareerima.

Juhul kui müüdav korter ei oleks elukohaks, tuleks müük deklareerida kasu saamise korral. 

Valem maksustatava kasu leidmiseks on: Korteri müügihind – korteri soetamismaksumus – müügiga seotud kulud = maksustatav kasu.

Soetamismaksumus on kõik maksumaksja poolt vara omandamiseks ning selle parendamiseks ja täiendamiseks tehtud dokumentaalselt tõendatud kulud, sealhulgas makstud vahendustasud ja lõivud. Päritud vara korral puudub varal soetamismaksumus (päritud vara soetamismaksumus on null).

Müügiga otseselt seotud kulud on kulud, mida tegemata ei saa vara võõrandamise tehingut sooritada (näiteks müüja poolt tasutud notaritasu). Samuti kulud, mis on tehtud müüdava vara turuväärtuse tõstmiseks või tehingu edukama sooritamise huvides (näiteks maakleritasu, vara hindamise tasu).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles