Need viis putukat on sinu aia jaoks eriti kasulikud

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jooksiklane
Jooksiklane Foto: www.flickr.com

Kuigi mõned neist putukatest võivad ebameeldivad ja tüütud välja näha, toovad nad aeda tegelikult vaid kasu - nimelt toituvad nad kahjuritest või aitavad taimedel tolmelda.

Mesilased

Kui kasvatad oma aias vilja, on mesilased sinu jaoks eriti olulised, vahendab The Spruce. Kõrvitsatel, puuviljadel, köögiviljadel ja taimedel läheb tolmlemiseks just nende putukate abi vaja. Kui mesilased sinu aias ringi ei sumiseks, peaksid taimi suure tõenäosusega käsitsi tolmeldama.

Kui tahad, et mesilasi sinu aeda juurde tuleks, istuta sinna õitsvaid ja nektaririkkad taimi.

Mesilane
Mesilane Foto: www.flickr.com

Kiilassilmlased

Nii täiskasvanud kiilassilmlased kui nende vastsed toituvad lehetäidest, kilptäilistest ja teistest kahjuritest. Kiilassilmlaste aeda meelitamiseks istuta sinna kilbirohtu, neiusilmi või harilikku kosmost. 

Kiilassilmlane
Kiilassilmlane Foto: www.flickr.com

Jooksiklased

Kui esimese asjana tahaksid seda suurt putukat lömastada, siis tegelikult seda teha ei tasu. Kuna päeval on need putukad enamasti ennast sügavale mulla sisse kaevanud, tulevad nad öösiti maapinnale ja hoiavad öösel tegutsevad kahjurid kontrolli all. Jooksiklased hävitavad lehetäisid, hiilamardikaid, vaarikamardikaid ja muid tüütuid kahjureid.

Kui soovid oma aeda rohkem jooksiklasi, kasuta oma aias multši ja istuta sinna püsikuid.

Jooksiklane
Jooksiklane Foto: www.flickr.com

Pehmekoorlased

Ehmes-pehmekoor on röövtoiduline mardikas, kes võib vahel toituda ka kasulikest putukatest. Sellest hoolimata on ta aias väga kasulik, kuna hävitab suurel hulgal lehetäisid ja erinevaid röövikuid. 

Pehmekoorlane
Pehmekoorlane Foto: www.flickr.com

Lepatriinulased

Kuigi ka täiskasvanud lepatriinud söövad üpris palju lehetäisid ja kahjureid, teevad suurema töö ära nende vastsed. Kuigi esmapilgul võivad nad tunduda suhteliselt jubedad, saab nende abil kahjuritest päris kiiresti lahti. 

Lepatriinulisi tõmbab ligi sarikaliste taimede perekond: till, köömen, porgand, seller.

Lepatriinu vastne
Lepatriinu vastne Foto: www.flickr.com
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles