Mis oleks, kui koliks... Põltsamaale?

Tuule Põldsaar
, Koduportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põltsamaa loss ja kirik
Põltsamaa loss ja kirik Foto: Elmo Riig / Sakala

Kui inimestelt küsida, mis neile Põltsamaaga esimese asjana meenub, vastavad nad enamasti mahlapakkidel seisva tunnuslausega «Põltsamaa, ehtne ja hea.» Seda, milline näeb aga väikelinnas igapäevaelu välja, ei oska enamasti keegi kommenteerida.

Miks Põltsamaa?

Põltsamaa on oma strateegiliselt hea asukoha pärast saanud ajaloos suure tähelepanu osaliseks. Nimelt ehitati sinna 13. sajandil Liivi ordu linnus, kus resideerus hiljem ka Liivimaa kuningas Magnus. 18. sajandi lõpuks oli Põltsamaast saanud üks Põhja-Liivimaa pärleid.

Nüüd, sajandeid hiljem, pole väikelinn sugugi oma ilu kaotanud. Siiski on see varasemasega võrreldes muutunud tunduvalt rahulikumaks ja vaiksemaks. Põltsamaast on saanud linn, kuhu põgeneda linnakära eest, kus veeta idülliliselt aega uhkes roosiaias või jalutada üle kümnete jalakäijate sildade.

Põltsamaa loss ja kirik / ELMO RIIG/SAKALA
Põltsamaa loss ja kirik / ELMO RIIG/SAKALA Foto: Elmo Riig / Sakala

Kuna Põltsamaa asub peaaegu riigi keskel ja siit on hea ühendus nii Tallinnasse kui Tartusse, paikneb linna külje all kümneid ettevõtteid ja tehaseid. Kuigi esindatud on ligi 30 tegevusharu, on enamik neist seotud kaubandusega.

Sild jalakäijatele / MARGUS ANSU/PM/SCANPIX BALTICS
Sild jalakäijatele / MARGUS ANSU/PM/SCANPIX BALTICS Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Põltsamaa on aedlinlik ja koosneb enamasti vaid ühe- või kahekorruselistest elamutest. Küll asuvad ringtee ääres ka mõned kuni viiekorruselised majad, kuid need eriliselt linnapilti ei muuda.

Mis räägib Põltsamaa kahjuks?

Nagu väikelinnadele ikka kohane, on sealne elanikkond pigem vananev ja koosneb enamasti pensionäridest. Kuigi Põltsamaal saab väga korraliku põhi- ja keskhariduse, lähevad noored pärast keskkooli lõpetamist enamasti suurlinnadesse kõrgkooli või erialast tööd otsima.

Toidupoode on väikelinnas piisavalt, aga näiteks riiete ostmiseks tuleb enamasti sõita kas Tartusse või Viljandisse. Kuna tegemist on väikese linnaga, levib kohalike sõnul seal ka palju kuulujutte - niisiis tuleb seal tihti ette, et kõik teavad kõik kõigi eludest kõike.

Kui kallis?

Renoveeritud 2–3-toaline korter maksab Põltsamaal umbes 18 000 eurot. Sama suure korteri üürihind jääb aga 220 euro kanti. Keskmine renoveeritud elumaja (4–5 tuba) maksab Põltsamaal aga umbes 60 000 eurot.

Põltsamaal müügis oleva kodu aiamaja
Põltsamaal müügis oleva kodu aiamaja Foto: www.kv.ee

Koolid?

Põltsamaa linnas asub üks üldhariduskool: Põltsamaa Ühisgümnaasium. Lisaks asub väikelinnas ka oma muusikakool, spordikool ja kunstikool. Niisiis on Põltsamaal väga hea võimalus lastel tegeleda sellega, mida nad ise soovivad.

Aga töö?

Kuigi tegelikult Põltsamaal ja selle ümbruses töökohti jagub, otsitakse enamasti töötajaid vaid tehastesse, ladudesse või klienditeenindajateks. Niisiis sõidetakse erialase töö tegemiseks igapäevaselt näiteks Tartusse, mis asub Põltsamaast 59 kilomeetri kaugusel.

Hetkel otsitakse Põltsamaal näiteks klienditeenindajaid, floristi, tööstustöölisi ja elektrikku.

Põltsamaa Felix AS
Põltsamaa Felix AS Foto: PRIIT SIMSON/PM/SCANPIX BALTICS

Mida vabal ajal teha?

Tegemist on küll väikelinnaga, kuid see ei tähenda, et Põltsamaal midagi teha ei oleks.

Näiteks toimuvad lossihoones tihti suured kontserdid ja teatrietendused. Lossis asub veel oma käsitöökoda, savikoda, muuseum ja galerii. Just täna algasid Põltsamaal ka lossipäevad, kus leiab aset käsitöölaat, kultuuriprogramm, jooks, köievedu üle jõe ja õhtul ka suur pidu.

Mööda uhket Põltsamaa jõge on võimalus ka kanuutada. Lisaks on see oma hea saagi poolest tuntud koht kalameestele. Linnas asub veel tervise- ja suusarada ja talvel lähedal ka uisurada. Linna külje all asub ka uhke kardirada, mida peavad paljud võistlejad lausa Eesti parimaks kardirajaks.

Kalevipoja kuju / ELMO RIIG/SAKALA
Kalevipoja kuju / ELMO RIIG/SAKALA Foto: Elmo Riig / Sakala

Kus süüa?

Kes Põltsamaal korralikult kõhtu täis tahab saada, peaks kohalike sõnul külastama kas Rivaali, Kati kohvikut või Carl Schmidti Maja. Nendes söögikohtades pakutakse midagi igale maitsele. Samas pole väikelinnast puudu ka aasia söögikohad või kiirtoidurestoranid.

Kes soovib toidu asemel hoopis veine maitsta, siis Põltsamaa on selleks just õige koht. Nimelt asub seal suur veinikelder, kus pakutakse kohapeal valmistatud naturaalseid puuvilja- ja marjaveine. Neid saab nii degusteerida kui kaasa osta.

Põltsamaa veinikelder / ELMO RIIG/SAKALA
Põltsamaa veinikelder / ELMO RIIG/SAKALA Foto: Elmo Riig / Sakala

Midagi veel?

  • Kuna Põltsamaal on pikk ajalugu, on sealt leitud (ja leitakse siiani) mitmeid väärtuslikke aardeid.
  • Põltsamaa külje all ilmus esimene Eesti ajakirjandusväljaanne. Samuti õmmeldi siin esimene sinimustvalge lipp.
  • Teises maailmasõjas hävis ligikaudu 3/4 linna hoonetest. Nüüdseks on aga linn saanud endale uue kuue.
Põltsamaa / ELMO RIIG/SAKALA
Põltsamaa / ELMO RIIG/SAKALA Foto: Elmo Riig / Sakala
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles