Mille järgi valida söögilauale sobilikud toolid?

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: www.pexels.com

Söögilaud ja toolid ei pea välimuselt omavahel sugugi ühtima. Veenduma peaks aga selles, et nendel võimalikult mugav istuda oleks.

Mööbli kõrgus

Selleks, et laua taga mugav istuda oleks, peab toolide suurus lauaga kokku sobima, vahendab The Spruce.

Kui mõõdad oma söögilauda, on selle kõrgus põrandast lauapinnani enamasti 71-78 sentimeetrit; kõige populaarsem kõrgus on 76 sentimeetrit. Söögitoolid on üldiselt aga 43-51 sentimeetrit kõrged. See tähendab, et tooliistme ja laua vahe võib ulatuda 20-35 sentimeetrini.

Keskmine einestaja leiab aga, et kõige mugavam on laua taga istuda nii, kui tooliistme ja lauapinna vahe on 25,5-30,5 sentimeetrit. Niisiis pea neid numbreid toole valides meeles.

Kuidas mõõta?

Toole on aga väga palju erinevaid - mõnel on paks polster, mõni on lihtsalt puidust taburet ja mõni kõrgete käetugedega. Niisiis peab toolide kõrgusi ka erinevalt mõõtma.

Kui tegemist on polsterdatud tooliga, pead arvestama sellega, et pehmendus võib istudes alla vajuda. Mõnel juhul on aga polster nii tugev, et ei liigu üldse.

Selleks, et polsterdatud toolil õige kõrgus teada saada, mõõda tooli nii tühjalt kui ka nii, et keegi sellel istub. See vahe arvesta kindlasti õige toolikõrguse valimisel sisse.

Veendu, et tool mahuks laua alla

Lauapinna ja tooliistme vaheline kõrgus pole aga ainuke asi, mida silmas pidada. Toole valides peaksid kindlasti ka veenduma, et need korralikult sinu laua alla mahuksid. Kui toolid on näiteks liiga laiad, ei ole külalistel eriti mugav istuda, kui iste lauajalgade või teiste toolide vastu surutud on.

Samuti ei tohiks käetoed olla liiga kõrged. Sellisel juhul ei mahu tool korralikult laua alla ja see muudab istumise väga ebamugavaks. 

Toole võib miksida

Söögilaua taga ei pea sugugi vaid ühesugused toolid olema. Kuigi paljudel juhtudel on sedasi küll tulemus ilusam, korralikum ja stiilsem, siis vahel loovad erinevad toolid kodule just tunduvalt huvitavama välimuse.

Siiski ei tasu omavahel segada täiesti erinevaid toole - laud ja toolid peaksid siiski stiililt enamvähem ühtima.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles