5 nippi, kuidas vana mööbel taas trendikaks muuta

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: www.flickr.com

Unistustes võiks meil kõigil kodus olla uus ja uhke disainmööbel. Reaalsuses on aga kodu sisustamine väga kulukas ja disainmööbli asemel on koju jõudnud hoopis vanaema vana riidekapp, vanemate diivan ja taaskasutuspoest leitud tool. Kuidas aga vana mööbliga edukalt kodu sisustada?

Värvi üle

Lihtsaim viis, kuidas vanale mööblile uus elu anda, on selle korralikult üle lihvimine ja seejärel värviga üle võõpamine. Sisekujundaja Brady Tolbert soovitab aga vana mööbli puhul kasutada alati neutraalseid toone ja vältida erksaid värve. «Olen mitu korda pidanud oma mööbli uuesti üle värvima, sest arvasin, et erkroosa kummut lisaks toale omapära,» selgitas Tolbert. «Kui aga mööbel kohe näiteks valgeks, mustaks või pruuniks võõbata, võid olla kindel, et see toaga ka tegelikult kokku sobib.»

Kuigi sisekujundaja soovitab erksaid toone vältida, võib mõnel juhul värviline mööbel lisada toale julgust ja omapära
Kuigi sisekujundaja soovitab erksaid toone vältida, võib mõnel juhul värviline mööbel lisada toale julgust ja omapära Foto: http://planetfur.nl/

Restaureeri vana diivan

«Kui eelarve lubab, saab vahel vanast diivanist täiesti korraliku ja uhke uue diivani luua,» rääkis sisekujundaja Max Humphrey. «Paljudel vanadel diivanitel on korralik ja tugev raamistik. Mõne meetri uue kanga ja polstriga saab sellele uue elu anda.»

Kasuta kangaid ja tekstiile

Kui restaureerimiseks aga jõudu, jaksu või eelarvet pole, muretse endale hoopis koju põnevaid kangaid või tekke. Nendega saab katta nii diivaneid, toole kui voodipeatseid.

Sisekujundaja Katie Hodgesi sõnul polegi mõistlik kõike mööblit alati restaureerida. Kangaga katmine on tihti hoopis nutikam viis. «Mõni mööbliese pole restaureerimist väärt, isegi kui sul selleks eelarve olemas,» rääkis Hodges. «Restaureerimist peaks tegema vaid korralikumate esemete puhul. Kangaga katmisel saab aga päästa ka iseloomutumad mööblitükid.»

Muuda värvipaletti

«Erinevat stiili mööbli miksimine võib väga hästi välja kukkuda,» rääkis sisekujundaja Paloma Contreras. «Sellisel juhul peab aga igal mööblitükil olema midagi, mis seda teiste esemetega samastaks - nagu näiteks sama värvipalett.»

Contrerase sõnul saab värve lisada näiteks patjade, pleedide ja vaipadega. Temaga nõustub ka sisekujundaja Tolbert, kelle sõnul on ühtlane värvipalett kodu sisustamise juures kõige tähtsam. Hodges soovitab sisustamiseks välja valida kaks või kolm värvi.

Viska padjad peale

See võib tunduda küll ilmselge, kuid hunnik patju võib peita ka kõige suurema ja inetuma mööblitüki. «Kui töötad väikese eelarvega, siis on patjade lisamine kõige lihtsam viis,» rääkis Contreras. Samuti soovitavad sisekujundajad padjakatteid aeg-ajalt välja vahetada, et kodule uus ja värske välimus luua.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles