Niiskuseputukad saab püüda klaasnõusse

Tuule Põldsaar
, Koduportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Niiskuseputukas.
Niiskuseputukas. Foto: Erakogu

Tihti siblivad vannitoas või köögis ringi hõbedased ussitaolised putukad. Kes need on, kust nad tulevad ja kuidas neist vabaneda?

Entomoloogi ja Tartu Ülikooli zoosüstemaatika peaspetsialisti Mati Martini sõnul on hõbedaste soomustega niiskuseputukate puhul tegelikult tegemist majasoomukatega. «Majasoomukad on väga vilkad ja väldivad valgust. Päeval peituvad need loomakesed pragudesse ja õõnsustesse, kust ilmuvad välja hämaruses,» selgitas Martin. Tänapäeval levivad majasoomukad uutesse elupaikadesse nende munadega saastunud paberpakendite, mööbli või muude esemetega.

Majasoomuka valmikud ja vastsed söövad Martini sõnul igasugust orgaanilist kraami ning proteiini- ja valgurikast toitu: paberit, fotosid, karusnahka, mustust ning ka näiteks suhkrut. Samas võivad nad süüa ka oma väiksemaid suguvendi. «Ohtlikud on nad ka paberile ja tapeetidele, mis sisaldavad tärklist, või raamatutele, mille köitmisel on kasutatud kliistrit, dekstriini, kaseiini või kondiliimi,» selgitas spetsialist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles