Spetsialist annab nõu: kas nuge tohib nõudepesumasinas pesta?

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: www.flickr.com

Päeval, mil ostsid nõudepesumasina, lootsid ilmselt, et ei pea enam kunagi nõusid käsitsi pesema. Kahjuks tuleb välja, et nii mõnigi söögiriist tuleb kraani all ise puhtaks küürida.

Kallihinnalised kokanoad peaksid vastu pidama terve sinu eluea. Kahjuks võivad need aga hapramaks muutuda, kui neid nõudepesumasinas pesed. «Ma ei taha teada, mida sa oma nugadega teed, kui nende kraani all puhtaks loputamine tundub liiga tülikana,» rääkis noatootja Taylor Erkkinen The Kitchenile.

Mis nugadega nõudepesumasinas juhtub? 

«Nõudepesumasina kuumus ja niiskus võivad halvasti mõjuda nii terasele kui ka noa käepidemele,» selgitas Erkkinen. Eriti kui tegemist on süsinikterasest või puidust käepidemega noaga.

Teiseks võivad nugadele liiga teha tugevad veejoad. «Kui vesi masinasse siseneb, võib nuga teiste nõude vastu lennata. See võib nuga kahjustada ja tera nüriks muuta,» rääkis spetsialist. Eriti õrnad on keraamilised noad, kuna need ei ole eriti vastupidavad. Need võib pooleks murda juba esimene masina pesukord.

Samuti mängivad rolli nõudepesumasina puhastusvahendid – need võivad samuti muuta noaterad nüriks ning nende värvust mõjutada.

Nugade pesemist nõudepesumasinas peaks vältima ka sellepärast, et masin või teised nõud viga ei saaks. Nimelt võivad noad jätta kriimud nii tassidele, taldrikutele kui ka masinale endale.

Kuidas siis nuge pesema peaks?

Suurele osale nugadest sobib sooja ja seebise veega pesemine. Samas võib kasutada ka lihtsalt kuuma vett ning pesuvahendi ära jätta. «Tavaline kuum kraanivesi sobib väga hästi. Samas ei tohiks aga vesi olla nii kuum, et see keeks,» õpetas spetsialist.

Samuti soovitas spetsialist nuge aeg-ajalt õlitada: «Pärast noa seebiveega pesemist tõmba lihtsalt toiduõlise lapiga üle noatera. See aitab noal kauem vastu pidada,» andis Erkkinen nõu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles