Edukaks kinnisvaramüügiks peab teadma mõnda nippi

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kortermaja.
Kortermaja. Foto: www.flickr.com

Kinnisvara müümine sujub oluliselt valutumalt, kui endale eelnevalt selgeks teed, millega tuleb arvestada ja milleks valmis olla. 

Kinnisvaraportaali KV.EE turundusjuht Kristiana Põld räägib, et kuigi müük võib tunduda kohutavalt suure ettevõtmisena, pole seal tegelikult midagi keerulist - leida tuleb vaid ostja, muu eest hoolitsevad juba pank ja notar. Vaatame samm-sammult, mida täpsemalt teha.

Räägi pangaga läbi

Panka tuleks minna kohe, kui müügiplaan on tekkinud. Vara ostmisel pangalaenuga seatakse panga kasuks hüpoteek, mis ei sega küll vara edasisist müümist, kui tekitab kohustuse teavitada sellest panka. Halduriga tuleb läbi rääkida kõik hüpoteegiga seotud nõuded. Kui müügist saadav raha katab laenu, siis hüpoteek kustutatakse ja laenuleping lõpetatakse, kuid eraldi läbirääkimist vajab juhus, kus müügist saadud raha laenumakset ei kata.

Määra õige hind

Paljud kahtlevad, kas nad suudavad ise õiget hinda määrata. Ühelt poolt tuleks arvestada ju turuhinnaga, kuid teisalt tahaks igaüks oma vara võimalikult kallilt maha müüa. Seega on levinud arusaam, et esialgne hind võiks olla pandud suurema varuga, mida saab ajapikku alandada. Tegelikkuses võib nii aga potentsiaalsed ostjad käest lasta, sest aja möödudes ostuplaanid vaibuvad või kaalutakse juba mõnda teist pakkumist.

Hinda võiks julgelt proovida ise määrata, kasutades selleks avalikke portaale. Kinnisvaraportaalidest otsi samast piirkonnast sarnaseid objekte. Muidugi tuleb arvestada, et üks asi on pakkumise hind ja teine reaalne tehinguhind, mis on tavaliselt pakkumise hinnast madalam. Maaklerite müüdavatele objektidele on tihti juurde arvestatud maakleritasu, tavaliselt üks kuni kolm protsenti. Ja ka teised müüjad kipuvad panema kõrgemaid hindu. Tehinguni jõutakse tavaliselt viis kuni kümme protsenti odavama hinnaga kui on portaalis keskmine hind.

Korterite hinna kalkuleerimist lihtsustab uus abimees KV.EE hinnakalkulaator.

Hinna väljaselgitamiseks võib alati konsulteerida ka hindajatega, kes on reaalsete tehinguhindadega kursis. Hindamisaktiga saad teada küll võimaliku turuhinna, ent muud lisaväärtused (sisustus, head naabrid vms) selles ei kajastu. Seega võiks mingi summa hinnale veel juurde arvestada.

Tee oma vara nähtavaks

Kui hind on paigas, tuleb leida parimad kanalid oma vara reklaamimiseks.

Milline kuulutus tagab edu? Enne kuulutuse koostamist mõtle, kes on sinu sihtgrupp ehk kellele sa korterit müüd. Pole mõtet müüa ühetoalist korterit peredele, reklaamides lasteaia või kooli lähedust. Ja kui elasid kolmetoalises korteris üksi, siis seda müües ära lähtu iseendast. Sihtgrupiks on tõenäolised perekonnad, kes otsivad hoopis muid väärtusi. Võimalikult palju infot kuulutuses ei müü. Emotsiooni tekitavad eelised, mis just konkreetsele ostjale olulised on.

Ühe- kuni kahetoaliste korterite puhul võiks tuua välja, kui lähedal on ühistransport, mitme euroga saab taksoga kesklinna, millised on igakuised kommunaalmaksed ja nii edasi

Kolme- kuni neljatoaliste korterite ja majade puhul võiks jällegi rääkida mänguväljakutest, koolidest, lasteaedadest, naabritest.

Üliolulised on kvaliteetsed pildid, kehvade piltidega korterid jäetakse lihtsalt kõrvale. Väikeste korterite puhul võib olla kalaobjektiiv täiesti omal kohal, kuid kindlasti tuleks lisada ka tavakaadrid.

Võimalikult avar visuaal müüb, kuid liigne ilustamine mõjub pettusena. Pigem investeeri professionaalsesse fotograafi ja aususesse. Kodu on tunne ja kui see on õige, ollakse nõus emotsiooni eest rohkem maksma ja algne investeering võib tulla juba mitmetuhande euroga tagasi.

Pea läbirääkimisi potentsiaalsete ostjatega

Tuleb olla valmis, et kõigile sinu kodu ei meeldi. Reeglina tekib huvilisi kõige rohkem esimesel kahel nädalal, seega ei tasu alguses telefonikõnede rohkusest ära kohkuda. Mida aeg edasi, seda vähemaks kontakte jääb.

Kui kodu on väga atraktiivne, võib see paari nädalaga ostja leida, kuid üldiselt on 2-6 kuud normaalne korteri müügi aeg. Kes tahab kiiremini müüa, peab looma lisaväärtuse ja tavaliselt tehakse seda hinna näol – ostad kohe, saad soodsamalt.

Iga 2-3 kuu möödumisel, vaata oma kuulutus ja hind uuesti üle. Vajadusel lisa uued pildid, langeta hinda, näita sõpradele tuttavatele ja palu hinnangut, kas nemad ostaksid või kui ei ostaks, siis miks. Vahel annab kellegi teise pilk hoopis uue lähenemise.

Kuulutus võta maha alles siis, kui oled notariaja kirja pannud.

Lase notaril end kõigega kurssi viia

Kui potentsiaalne ostja on olemas, tuleb kokku leppida notariaeg. Seda teeb tihti ka pank, kui nende esindajal on vajadus tehingus osaleda. Kogu kinnisvara ostu-müügi protsessi haldab notar, kes selgitab välja vajalikud asjaolud, koostab lepingud ja nõustab teid tasude ja muu info osas.

Anna oma vara uuele omanikule üle

Anna kõik võimalikud kasutusjuhendid ja instruktsioonid uuele omanikule üle.

Tauno müüs korterit Haaberstis:

"Panime oma kahetoalise korteri müüki eelmise aasta kevadel.

Meie puhul oli võtmeks merelähedus, rõdu ja avarus. Müügihinna panime turuhinnast veidi kõrgema ja seega eeldasime, et paari kuuga korterit me maha ei müü. Kuigi hinda langetada ei olnudki vaja. Huvilisi tekkis esimesel paaril nädalal juba piisavalt ja lõpuks tuli meil omal valida, kelle kätesse me oma kodu usaldame. Müük läks lihtsalt, kuna müüsime eeliseid, milleks olid rõdu, merelähedus, heledates toonides värske remont. Muidugi valmistusin ka enne potentsiaalsete ostjatega kohtumist selleks, et korter oleks puhas, aknad pestud ja lilled vaasis lõhnaksid. Tänu heale emotsioonile jõuti ilmselt tavapärasest kiiremini ostuotsuseni, vaatamata veidi kõrgemale hinnale piirkonnas. Kuigi ostja leidsin 2 nädalaga, siis notarisse jõudsime kahe kuu pärast. Arvestada lihtsalt tuleb sellega, et ostja soovib mitme pangaga läbi rääkida ning kõik võtab omajagu aega."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles