Värvipsühholoogia: millised värvitoonid muudavad elamise hubasemaks?

Kristina Kostap
, kodustiil.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sinine sein.
Sinine sein. Foto: www.flickr.com

Mis siis, kui kodu kujundamisel lähtuda veidi psühholoogiast, et majapidamine kodusemaks muuta? Alljärgnevalt loetleme 5 erinevat värvitooni, mille kaasabil hubasem majapidamine luua.

Rahustav roheline

Roheline on tingimata üks rahustavamaid värvitoone, mida koduses majapidamises kasutada. Rohelist värvi seostatakse tihtipeale ka raha, harmoonia aga ka kadedusega. Mida heledam roheline, seda pingevabam atmosfäär ja seda lõdvestunumalt inimene end tunneb. Rohelist on alati hea musta või lilla värvitooniga kombineerida.

Intellektuaalne sinine

Värvipsühholoogia järgi võimendavad sinised värvitoonid inimese loomingulisust ja intellekti. Teadlaste sõnul paneb selline värvivalik inimesi end isegi targemana tundma. Seega miks mitte katta oma töötoa seinad sinisega?

Mõjuvõimas punane

Punasest värvist õhkab võimu, auahnust ja tugevat karakterit. Seda seostatakse tihtipeale ka romantika ja armastusega. Punast tooni on võrdlemisi raske oma elamisse tuua, õnneks piisab ka üksikutest disainielementidest, et selle efektiivsus esile tõuseks.

Hingekosutav lilla

Lilla värvitooni puhul saab rohkelt paralleele tõmmata rohelisega. Mõlemad toonid on rahustava toimega ja loovad õhkkonna, kus on taaskord hea lõdvestuda. Lillat on mõistlik kombineerida sinisega ning tuua sisse ka veidi hõbedat, et luua kaasaegselt klassikaline interjöör.

Elurõõmus kollane

Kollane värv sümboliseerib kahtlemata rõõmu, õnne ja sõbralikkust. Meie laiuskraadidel kulub selline annus päikest ja elurõõmu igasse majapidamisse ära. Meeles tuleb pidada, et kollane on pigem pretensioonikas värvitoon, mis soovib enda kõrvale värve, mis tooks esile eelkõige kollase sära.

 

Allikas: nyde.co.uk/blog

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles