Naabermaja puu langes sinu tagaaeda - mis edasi? (1)

Kristina Kostap
, kodustiil.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Puu.
Puu. Foto: Pexels / CC0 Licence

Kuidas ennetada puude murdumisest tulenevaid kahjusid ning kelle õlgadel lasub vastutus võitluses tagajärgedega?

Vanad ja ohtlikult kaldus puud on riskiks nii inimestele kui nende varale. Iga puu olukorra eest vastutab kinnistu omanik, kes peab esmakätt veenduma puude elujõulisuses ja elukvaliteedis. Vajaduse korral on mõttekas välja kutsuda arborist, kes hindab puude seisukorda ning vajadusel väljastab ka raieloa.

Kui puu aga naaberkinnistule kukub ning põhjustab sealhulgas kahju ka naabri majale või sõidukile, aitab hädast välja vastutuskindlustus. Kui kinnistu omanikul seda sõlminud ei ole, tuleb tal endal kahju täies ulatuses korvata.

ERGO Insurance SE kahjukäsitlusvaldkonna juhi Caterina Lepvaltsi sõnul on kõige mõistlikum naabrit toimunust kohe teavitada. «Juhul, kui lepitakse kokku, et äraveo korraldab kannatanu ise, siis esitada vasatavat kulutust tõendav dokument naabrile, kes omakorda vastutuskindlustuse olemasolul suhtleb edasi oma kindlustusandjaga. Kui antud kinnistu omanikul vastutuskindlustust valitud ei ole, siis tuleb tal tekkinud kahjud omal kinni maksta.»

IF kindlustuse Kommunikatsioonijuht Eva-Grete Aljas jagab aga näpunäiteid, kuidas ära hoida puude langemisest tingitud kahjusid ning kuidas käituda, kui murdunud puu on sinu vara juba kahjustanud.

Odavam on tegeleda ennetamisega:

  • Tuulise ilma korral pargi sõiduk lagedamale alale, et tormist murtud puud ja oksad seda ei vigastaks.
  • Jälgi regulaarselt puude olukorda ning vajadusel kutsu ekspert, kes hindaks puu langetamistarvidust.
  • Kontrolli kohalikust omavalitsusest, kas puu langetamiseks on ka eelnevat luba vaja.
  • Puu langetamisel kasuta kindlasti spetsialistide abi, et ennetada kõikvõimalikke stsenaariume puu langemisel.
  • Veendu, et sinu kodu ja vara oleks kindlustatud ning kas see hõlmab omakorda ka vastutuskindlustust

Võitlus tagajärgedega:

  • Tee esmalt fotod murdunud puust ja sellest, kuidas see on kahjustanud sinu maja, autot või muud vara, sest fotod on abiks kahju käsitlemisel.
  • Eemalda oks või puu ettevaatlikult ise või kutsu arborist. Kata hoone katkine katus hoolikalt koormakattega.
  • Kui puu langeb elektriliinidele, tuleb selle eemaldamine alati professionaalide hooleks jätta, kuna puu võib kõrge elektripinge tõttu olla eluohtlik.
  • Anna oma kindlustusseltsile kahjust teada ja täida kahjuavaldus.
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles