Mis oleks, kui koliks... Muhu saarele?

Anna-Liisa Mets
, Kodustiil.ee vastutav toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Muhu tikand.
Muhu tikand. Foto: Sille Annuk / Tartu Postimees

Saaremaa ja mandri vahel asuv väike Muhu saar on paljudele lihtsalt läbisõidukohaks teel suurele saarele või sealt ära. Tegelikult on Muhu omaette üks väga õdus paik nii puhkamiseks kui elamiseks.

Miks Muhu?

Muhu on mõnus kompaktne saar, kus ükski koht pole liiga kaugel. Kuigi see on  üks tüütu ja kulunud jutt, käib aeg Muhus päriselt aeglasemalt kui mandril ja aeglasemalt, kui Saaremaalgi. Siinsete elanike sõnul on Muhu üks sõbralik kogukond ja inimesed on üldjoontes kokkuhoidvad.

Kohalikud on aastasadu au sees hoidnud oma ajalugu ja kultuuri -  veel tänaselgi päeval kohtab siin ehedat rannarahva külamiljööd, mis pärit aastasadade tagant. 
Muhu inimese lugupidamisest oma juurte vastu räägib kas või see, et nende värvikirevad rahvariided pole midagi sellist, mis vaid laulupeo ajal kapist välja võetakse - muhulased armastavad oma ilusaid rõivaid palju tihedamini näidata.

Kohalikud ise räägivad, et saarel on hea elada inimesel, kes tahab olla suures osas iseenda peremees või ei pelga lihtsat tööd. Keskmine Muhu elanik on ettevõtlik ja hakkaja ning leiab alati viisi, kuidas oma väikses kodukohas hästi hakkama saada.

Mõnus nurk Muhu Veinitalus. FOTO: JAANUS LENSMENT/POSTIMEES/SCANPIX
Mõnus nurk Muhu Veinitalus. FOTO: JAANUS LENSMENT/POSTIMEES/SCANPIX Foto: JAANUS LENSMENT/POSTIMEES/

Mis räägib Muhu kahjuks?

Nii nagu Muhu väiksus on tema pluss, on see ühtlasi ka suurim miinus. Palju rahvast siia kunagi ära mahtuma ei hakka (ja kohalikud ütlevad, et hea ongi). 

Mandrilt suurest linnast tulnu võib esiotsa pisut ehmuda, et kõige suurem ja sisukam asustatud punkt on Liiva küla ja seegi pole liiga suur. Kindlasti tunnevad teistmoodi eluga harjunud sisserändajad siin esialgu puudu kaubanduse mitmekesisusest - ostukeskuse asemel on Liiva Konsum ja sellega asi piirdubki. On küll väiksemaid poekesi, kuid paljusid tarbeesemeid tuleb siiski hankima minna kas Kuressaarde või mandrile. Ka paljud teenused võivad Muhus kättesaamatuks jääda. 

Suvel käib Muhus üsna vilgas elu, sest see on suvitajate üks meelispaiku. Talvel on seevastu väga vaikne. Kui oled harjunud eluga enda ümber, mõjub seegi esialgu kindlasti pisut võõrana. 

Kui kallis?

Kortereid on kinnisvaraportaali KV.EE andmetel Muhus hetkel saada vaid üks. See on neljatoaline ja maksab 35 000 eurot. 

Nelja- kuni viietoalise maja eest tuleb Muhus välja käia 35 900 kuni 360 000 eurot. Odavama otsa majad vajavad palju tööd, kallimatesse võib kohe sisse kolida. 

Üürikortereid Muhus praegu saada ei olegi.

Ehe Muhu talumaja, Namaste kokandustalu. FOTO: SANDER ILVEST/POSTIMEES/SCANPIX
Ehe Muhu talumaja, Namaste kokandustalu. FOTO: SANDER ILVEST/POSTIMEES/SCANPIX Foto: SANDER ILVEST/

Koolid?

Muhus tegutsevad Muhu Põhikool ja Muhu Lasteaed. Liival on olemas ka noortekeskus.

Aga töö?

Tööga on Muhus nagu on. Arvestades saare väiksust ei ole siin iseenesestmõistetavalt kuigi rikkalikku valikud. Spetsiifilisemaid ameteid on kindlasti raske leida, lihttöödega on pisut paremini. Suurimaks tööandjaks on siiani olnud vallavalitsus, mingit suurejoonelist tööstust Muhus ei ole. 
Väga edukaks on osutunud Muhu Leiva ettevõte, aga Muhus, tõsi küll, on neil siiski vaid üks esindus. Ülejäänud asuvad mandril.

Palju tegeldakse turismiettevõtlusega, kuid et sellest ära elada, tuleb olla väga edukas, sest enamiku aastast on turiste Muhus siiski vähevõitu. 

Ühesõnaga, nagu väikses kohas ikka, tuleb ka Muhus ametikoha leidmiseks pea tööle panna. Võimalus on hakata iseenda tööandjaks, aga alati jääb lauale ka kaugtöö tegemise võimalus. 

Muhu Leiva esindus Tartus Aparaaditehases. FOTO: KRISTJAN TEEDEMA/POSTIMEES/SCANPIX BALTICS
Muhu Leiva esindus Tartus Aparaaditehases. FOTO: KRISTJAN TEEDEMA/POSTIMEES/SCANPIX BALTICS Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Mida vabal ajal teha?

Vabal ajal armastavad muhulased tegeleda kultuurielu edendamisega: olemas on mitmeid külaseltse, tegutseb hulganisti erinevaid tantsurühmasid ja laulukoore, au sees hoitakse ka traditsioonilist käsitööd.

Kui tahaksid endale midagi natuke erilisemat lubada, tasub külastada Liiva külas tegutsevat minispaad Jaspis. Koht on avatud kokkuleppel, aga tasub kindlasti proovimist. 

Erinevad seltsid tegelevad Muhus ka merenduse ja merekultuuri au sees hoidmisega. 

Igal aastal on huvilistel võimalik Muhust ujuda üle Väikese Väina Saaremaale. See teeb ühtekokku 2,8 kilomeetrit ujumist. Igal aastal on võistlusel osalejaid järjest rohkem.

Kuhu sööma minna?

Põhilised toidukohad Muhus asuvad Liiva külas. Kui sinna satud, tasub need kõik järjest läbi proovida, sest üht on raske teisele eelistada. Kohalikud (ja suvitajad ning) kiidavad Kalakohvikut, Koost Muhu restot, Muhuritot (kuuldavasti avatud rohkem suvisel ajal) ning kohvikut Koek&Moes.

Muhu veinitalus tasub külastamist restoran Muhk, Koguvas kindlasti restoran Mõrrad. Häid kohti on Muhus aga kindlasti veel - mis siia nimekirja ei mahtunud, tasub omal nahal ära proovida.

Midagi veel?

  • Muhulased, erinevalt paljudest saarlastest, saavad «õ»-häälikuga väga hästi toime.
  • Muhulastel on oma traditsiooniline purjelaev - «uisk».
  • Muhus toimub igal aastal maailma kõige väiksem jazz-festival Juu Jääb.
  • Muhulaste eriliseks roaks on hapendatud kartulitest valmistatud kreem nimega hapurokk.
  • Muhule satub aeg-ajalt väga haruldasi linde. 1984. aastal peatus siin korraks pelikan.
Koguva küla tänav Muhumaal. FOTO: LIIS TREIMANN/POSTIMEES/SCANPIX BALTICS
Koguva küla tänav Muhumaal. FOTO: LIIS TREIMANN/POSTIMEES/SCANPIX BALTICS Foto: LIIS TREIMANN/PM/SCANPIX BALTICS

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles