Noorte täiskasvanute põlvkond ei tule elementaarsete majapidamistöödega toime (1)

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sinu täiskasvanud laps võiks ise koristada.
Sinu täiskasvanud laps võiks ise koristada. Foto: VidaPress

Selgub, et jutud lumehelbekeste põlvkonnast ei pruugigi olla väga suur liialdus: pealekasvav täiskasvanute põlvkond ei tule toime kõige lihtsamategi majapidamistöödega.

"Minu õde võttis oma pitsakohvikusse suveks tööle nõudepesija, ühe noore täiskasvanud mehe. Õige pea selgus, et uuel töötajal pole aimugi, kuidas oma töökohustusi täita, sest ta ei oska nõusid pesta," kirjutab portaali TreeHugger toimetaja Katherine Martinko. Noormees täitnud kraanikausi ääreni külma veega, liialdanud nõudepesuvahendiga, pesnud läbisegi kõigest pisut määrdunud nõusid ja õlisse uppuvaid pestopurke ja nii edasi. Töötaja tuli kohapeal põhjalikult väljakoolitada, sest keegi polnud talle varem tutvustanud nõudepesemise iidset kunsti. Ja see noormees pole erand.

Hiljuti avaldas portaal Good Housekeeping konkreetse juhendi, kuidas nõudepesu käib. Paljud portaali lugejad olid hämmingus, milleks see. Nagu ülaltoodud näitest selgub: sihtgrupp sellistele juhenditele on täiesti olemas. 

Uuringufirma YouGov hiljuti läbiviidud uuringust selgub, et tänastel 18-24-aastastel noortel napib oskusi väga paljude majapidamistööde tegemiseks. Enam kui pooled küsitluses osalenutest ei oska uude kohta kolimisel vajalikke lepinguid sõlmida. 43 protsenti ei oska vaadata elektrinäitu. 35 protsenti ei oska nööpi ette õmmelda. 34 protsenti noortest ei oska elektrikilbist elektrit sisse lülitada. 16 protsenti ei oska kuivatit kasutada. 11 protsenti ei oska vahetada elektripirni. Terve kurb nimekiri on näha SIIN

Paljud neist noortest elavad endiselt kodus, miks on üks põhjusi, miks nad midagi teha ei oska. Ära ei koli nad aga põhjusel, et nad kardavad iseseisvat elu ja olukorda, kus nad peavad õppima kõigega ise toime tulema.

Mida sellest järeldada? On viimane aeg anda oma lastele kodus jälle kätte konkreetsed kohustused nagu oli meil lapsepõlves. Igale vastavalt tema vanusele, kuid pole mingit põhjust eeldada, et lapsed ei saa ega oska kodutöödes abistada. 

Kas sinu täisealised lapsed oskavad kõiki majapidamistöid? Kuidas neile neid õpetanud oled ja millal sellega alustasid?

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles