Mis oleks, kui koliks... Suure-Jaani?

Eva-Lotta Kivi
, Teemaveebide toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suure-Jaani
Suure-Jaani Foto: Elmo Riig / Sakala

Ühe jaoks pommiauk, teise jaoks armas ja turvaline väikelinn. Kas sinna tasub kolida?

Miks Suure-Jaani?

Suure-Jaani linn asub Viljandi maakonnas Põhja-Sakala vallas. Linna üheks eeliseks on see, et see asub peaaegu keset Eestit – Viljandist 20 km-, Tartust 90 km- ja Tallinnast 140 km kaugusel. 

Suure-Jaani on väike, kuid ilus. Keset linna ilutseb paisjärv, mille ühel pool kallast püüab pilke punase torniga kirik, teisel pool aga hoolitsetud supelrand. Tänavad on prügivabad, eramajad on enamjaolt korda tehtud ja suurte aedadega. Kevadel ja suvel näeb linnapildis palju rohelust ja lilli, talvel aga jõulutulukestega kaetud maju ja kuusehekke. 

Õhtul koera või lapsega jalutama minnes võib juhtuda, et keegi sulle tänaval vastu ei tule. Aga pole hullu, vestluskaaslasi leiab alati toidupoe kassajärjekorrast. Ühesõnaga, kui sulle meeldib pigem omaette hoida, on Suure-Jaani ideaalne koht elamiseks. Kui tahad osa saada aga aktiivsest ja ühtehoidvast kogukonnast, on Suure-Jaani taaskord ideaalne elupaik. Erinevaid huviringe, kontserte, laatasid ja pidusid seal jagub. 

Suure-Jaani kirik. Foto: ELMO RIIG/SAKALA/SCANPIX
Suure-Jaani kirik. Foto: ELMO RIIG/SAKALA/SCANPIX Foto: Elmo Riig / Sakala

Mis räägib Suure-Jaani kahjuks?

Suure-Jaanis ei ole kino, ööklubi, suurt kaubanduskeskust, spordiklubi ega teatrit. Aga millises Eesti väikelinnas oleks? 

See, et teatris või riidepoes tuleb käia mujal, ei ole linna-või vallaelanikele ilmselt niivõrd suur probleem. Inimesi vihastab pigem see, et elementaarseid asju ei ole. Suletud on kõik pangakontorid, bussiliiklus on nadi ja apteegid pannakse enne tööpäeva lõppu kinni. Teine asi on muidugi ka piiratud töövõimalused. 

Ilmselt nii mõnigi elanik mõtleb, miks ei võiks olla Suure-Jaani selline väikelinn, kus on oma pagariäri ja lihapood, armas kohvik, kus pärast väsitavat tööpäeva kohvi juua ja kooki süüa, bussiliin, mis sõidab kasvõi korra päevas Tallinna poole jne. 

Suure-Jaani keskväljak / ELMO RIIG/SAKALA/SCANPIX
Suure-Jaani keskväljak / ELMO RIIG/SAKALA/SCANPIX Foto: Elmo Riig / Sakala

Kui kallis?

Kinnisvara liigub Suure-Jaani kandis pigem tutvuste kaudu. Mõned pakkumised on saadaval aga ka kinnisvaraportaalides: 2–4-toaline korter Suure-Jaani vallas maksab umbes 10 000-20 000 eurot. Üürikortereid pigem napib. 

Renoveerimist vajava maja võib Suure-Jaanis saada juba 10 000-20 000 euroga. Ühe kaasomandis maja järvekaldal saab hetkel osta 50 000 euroga, uhke villa aga 200 000 euroga. 

Foto:
Foto: Foto: KV.EE
Foto:
Foto: Foto: KV.EE

Koolid?

Pikka aega oli Suure-Jaani linnas üks gümnaasium, alates õppeaastast 2014/2015 asuvad ühes hoones koos aga Suure-Jaani Kool (1.-9. klass) ning Suure-Jaani Gümnaasium (10.-12. klass). 

Põhja-Sakala vallas asub aga veel teisigi haridusasutusi: Suure-Jaani Kooli alla kuulub naaberkülades veel kolm 1.-6. klassi haridust pakkuvat õppekohta (Sürgavere, Tääksi ja Vastemõisa), Olustveres, Võhmas, Kiriveres ja Kõpus tegutsevad aga põhikoolid. 

Suure-Jaani koolimaja. Foto: Joel Urbel/SAKALA/Scanpix
Suure-Jaani koolimaja. Foto: Joel Urbel/SAKALA/Scanpix Foto: Joel Urbel/SAKALA

Aga töö?

Tööd pakuvad elanikele nii vallavalitsus, haridusasutused, lasteaiad, toidupoed, vorsitööstus, päästekomando, kiirabibrigaad jne. Üheks suurimaks tööandjaks on Eesti Höövelliist, mille põhitegevusala on profiilliistude tootmine. Paljud Suure-Jaani elanikud käivad tööl ka maakonna keskuses Viljandis. 

Umbes aasta pärast peaks valmima ka ujulaga Suure-Jaani tervise- ja külastuskeskus, mis pakub ilmselt uusi töökohti. Kompleksis hakkavad tööle perearstid, füsioterapeudid, koduõed ja hambaarst. Samuti saavad seal ruumid politsei, kiirabi, apteek ja kohvik.

Pidulik nurgakivi panemine Suure-Jaani tervise- ja külastuskeskusele. / ELMO RIIG/SAKALA
Pidulik nurgakivi panemine Suure-Jaani tervise- ja külastuskeskusele. / ELMO RIIG/SAKALA Foto: Elmo Riig / Sakala

Mida vabal ajal teha?

Suure-Jaani järve ääres pakub tegevust discgolfi park, välijõusaal ja mänguväljak. Jalutamiseks, rulluisutamiseks või rattasõiduks on Suure-Jaanis uued kergliiklusteed.

Kultuurimajas toimuvad rahvatantsu- ja laulukoori tunnid, mälumänguõhtud, fotonäitused, kontserdid jne. Eesti teatritesse korraldatakse ka ühiseid külastusreise. 

Suure-Jaani koolis saab käia jõusaalis ja saunas, sulgpallitrennis, võrkpallitrennis, aeroobikas jne. Varsti saab tervisekeskuses käia ujumas ja erinevates saunades. 

Suve suursündmuseks on kahtlemata Suure-Jaani Muusikafestival, mis on pühendatud heliloojatele Kappidele. Festival toob Suure-Jaani igal aastal mitu tuhat külastajat, tippsündmuseks on võidupühal toimuv päikesetõusukontsert Hüpassaare rabas. 

Kuna järv on Suure-Jaani üheks sümboliks, toimub augustis alati järvepidu. Sügisel toob elanikud kokku aga suur sügislaat. 

Kappide majamuuseum Suure-Jaanis. Foto: Marko Saarm/Sakala/Scanpix
Kappide majamuuseum Suure-Jaanis. Foto: Marko Saarm/Sakala/Scanpix Foto: Marko Saarm / Sakala

Kus süüa?

Ainukeseks toidukohaks Suure-Jaani linnas on hetkel Kohvik Arturi Juures, mis pakub enamjaolt pubitoite. Suure-Jaani Külalistemaja pakub toitlustamist vaid gruppidele ja ettetellimisel. 

Varsti saab linn ühe kohviku uues tervise- ja külastuskeskus aga õnneks juurde. 

Foto: KOHVIK ARTUR: Foto: ELMO RIIG/SAKALA
Foto: KOHVIK ARTUR: Foto: ELMO RIIG/SAKALA Foto: Elmo Riig / Sakala

Midagi veel?

  • Suure-Jaani on alati olnud eesti kultuuris kesksel kohal: siit on pärit heliloojad Artur Kapp, Villem Kapp, Mart Saar, kunstnikud Johann Köler, Paul Kondas, kirjanik Albert Kivikas, muusikud Julius Vaks, Roman Toi, Helen Tobias-Duesberg.
  • Alates 1985. aastast toimub Suure-Jaanis kergejõustikuvõistlus Vanad Olümpiaalad.
  • Suure-Jaani külje all asub muinaseestlaste vanema Lembitu järgi nime saanud linnus Lõhavere linnamägi. 
Foto: ELMO RIIG/SAKALA/SCANPIX
Foto: ELMO RIIG/SAKALA/SCANPIX Foto: Elmo Riig / Sakala
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles