Õhksoojuspumbad pakuvad energiasäästlikku kütte- ja jahutussüsteemi

Kristina Kostap
, kodustiil.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õhksoojuspumba küttevõimsus sõltub välistemperatuurist.
Õhksoojuspumba küttevõimsus sõltub välistemperatuurist. Foto: Pexels / CC0 Licence

Suuremas plaanis võib õhksoojuspumbad jagada kahte gruppi: õhk-õhk ja õhk-vesi soojuspumbad. Õhk-vesi ja maasoojuspumpade populaarsus on viimastel aastatel pidevalt tõusnud. Millised on pumpade eelised teiste küttelahenduste ees?

«Maasoojuspumbad aitavad võrreldes elektriküttega reaalselt säästa 60-80% küttekuludelt, seda on enamik läbiviidud testidest ka tõestanud,» ütles infoportaali maaküte.ee esindaja. 

Suures plaanis võib õhksoojuspumbad jagada kahte gruppi, õhk-õhk ja õhk-vesi soojuspumbad.

Õhksoojuspumba küttevõimsus sõltub välistemperatuurist. See, kui palju küttevõimsus välistemperatuuri alanedes langeb, sõltub konkreetsest mudelist. Reeglina tekib teatud välistemperatuurist alates olukord, kus õhksoojuspump ei suuda enam iseseisvalt piisaval hulgal soojust n-ö pumbata, kulmineerudes sellega, et on vaja rakendada täiendav kütteallikas.

Artesania OÜ vastutav spetsialist Kalmer Kurg loetles õhk-õhk soojuspumpade eeliseid:

  • suhteliselt väike alginvesteering (koos paigalduse ja maksudega 750-1500 eurot);
  • täisautomaatne lahendus väikeste hoolduskuludega;
  • madalad küttekulud;
  • lisamugavuse annab suvine jahutusvõimalus.

Õhk-õhk soojuspumba abil saab efektiivselt kütta kortereid ning väikeruume. Tihtipeale kasutatakse seda ka kamina-või ahjuküttega eramutes, et hoida ühtlasemat sisetemperatuuri.  

Õhk-õhk soojuspumbaga seonduvaid probleeme

Kuna soojus eraldub ühest kohast ja liigub vaid koos siseõhuga, ei saa päris ühtlast temperatuuri eluruumi erinevates osades tagada. Soojuse ühtlane jagunemine sõltub Kurgi sõnul seega ruumide arvust ja asetusest, samuti lagede kõrgusest, ukseavade suurusest ja asetusest. 

Õhk-vesi soojuspumba eelised:

  • seadmesse on reeglina sisse ehitatud lisakütteallikas väga pakaselisteks ilmadeks;
  • väikeste hoolduskuludega;
  • täisautomaatne küttelahendus;
  • hoonesisese keskküttesüsteemi olemasolul saab kütta tervet hoonet;
  • saab soojendada tarbevett, oluliselt soodsamalt kui elektrilise tarbeveeboileriga.

Kalmer Kurgi sõnul tuleb paljud õhk-vesi soojuspumpadest, sõltuvalt seadme tüübist ja võimsusest, registreerida FOKA registris (fluoritud kasvuhoonegaase sisaldav seade). Seadme omanikel lasub sealjuures kohustus tellida ka iga-aastane lekkekontroll vastavat pädevust omava ettevõtte poolt. 

Õhk-vesi soojuspumbaga seonduvaid probleeme

Õhk-vesi soojuspumba üheks suurimaks puuduseks on kindlasti olululiselt suurem alginvesteering. Välistatud ei ole ka mõned lisakulutused. Õhk-vesi soojuspumba paigaldamisel tuleb samuti arvestada välisosa tekitatud müraga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles