8 asja, mida lemmik su kodu juures tegelikult südamest vihkab

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: VidaPress

Arvad, et kuna su lemmik sind jumaldab, on tal ükskõik, missugune on su kodu? Arva siis uuesti – selgub, et kodudes on palju väga detaile, mida koer või kass silmaotsaski ei salli.

1. Sinu hoolikalt valitud põrandad

Koerad ei tule toime väga paljude põrandatega meie kodudes. Neile ei meeldi ei parkett ega laudpõrand, samuti ei sobi linoleum ega plaatpõrand. Miks? Need on koertele lihtsalt liiga libedad ja selleks, et säärasel põrandal tasakaalu hoida, peavad nad küüned välja ajama. Eriti raskeks muutub tasakaalu hoidmine vanemas eas. 
Mida teha? Selleks, et koeral oleks parem liikuda, võiks tema peamised liikumisrajad katta vaipkattega.

2. Ahjud ja kaminad

Ei maksa arvata, et koer sinu ahju või kamina ees rahulikult lõõgastub. Sooja pärast võib ta mõnikord ju selle lähedal lebada, aga puude põlemisel tekkiv pragin muudab looma tegelikult väga ärevaks ja tekitab temas ebamugavustunnet. 

Mida teha? Paku koerale ahju või kamina ees maiust, nii tekib tal positiivne seos.

3. Lõhnastatud puhastusvahendid

Lõhnastatud puhastusvahendid ärritavad koerte haistmismeelt. Lahenduseks pole ka vähelõhnastatud tooted, sest koerte lõhnataju on kordades tugevam kui inimestel.
Mida teha? Püüa leida tooted, mis ei ole lõhnastatud.

4. Võrkaiad ja -väravad

Aiad ja väravad, millest koer läbi näeb, tekitavad temas stressi: ta näeb kogu seda elu, mis teispool aeda toimub, aga ei pääse selleni. Oled kunagi pagariäri akna taga saiakesi imetlenud? Täpselt sama tunne on koeral võrkaia taga. 
Mida teha? Kui alles aiaehitust kavandad, vali läbipaistmatu lahendus. Kui aed juba olemas, võiksid kaaluda selle katmist seespoolt.

5. Ronimisvõimaluste puudumine

Kassid vihkavad seda, kui surud nad elamise alumistesse kihtidesse lõksu. Nad põlvnevad suurtest kaslastest, kiskjatest, kes on harjunud elama puude otsas. Nad tahavad ronida ja sulle ülevalt alla vaadata – nii tunnevad nad ennast oluliselt turvalisemalt. 
Mida teha? Loo kassile võimalusi turnimiseks ja lae all peesitamiseks. Selleks sobivad hästi näiteks seinariiulid ja seinale kinnitatavad pesad.

6. Kraapimispostid

Kassid vihkavad enamikku kraapimispostidest, kuigi kraapimine on neile territooriumi märgistamiseks oluline käitumine. Miks nad siis neid poste ei armasta? Sest need on valdavalt valmistatud materjalist, mis neile üldse ei meeldi. 
Mida teha? Vali sisalist valmistatud kraapimispostid, need meenutavad kõige enam puutüve, mis on kassidele kratsimiseks kõige meeldivam lahendus. Samuti peaks kraapimispost olema pigem kõrge kui madal.

7. Väikesed liivakastid

Kui kassi liivakast on liiga väike, ei maksa imestada, kui ta hakkab häda mujale tegema. Samuti ei pruugi igale kassile sobida see, et tal on ainult üks liivakast: tasub neid igaks juhuks algusest peale kasutusele võtta mitu.
Mida teha? Kui kass häda mujale teeb, vaata üle, kuhu ja kuidas ta liivakast paigutatud on. Kas see on piisavalt suur, kas puhastad seda piisavalt sageli ja kas see on piisavalt ventileeritud? Silmailu huvides panevad paljud kassiomanikud liivakasti kappi peitu, mis ei ole halb lahendus, aga sealjuures on väga oluline, et kapis oleks piisav õhuringlus.

8. Hämarus ja pimedus

Koerad ja kassid vajavad elutegevuseks valgust ja D-vitamiini nagu inimesedki. Seepärast ei meeldi neile olla suletud ruumides nagu näiteks kelder või esik. 
Mida teha? Ära jäta kassi või koera oma kodust äraoleku ajaks kusagile pimedasse kinnisesse ruumi sind ootama. Las ta liigub elamises vabalt ringi.

Allikas: realtor.com 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles