Kallihinnalise kunstiteose kommiraha eest mõtlematult edasi müünud mehe lapselaps kirub vanaisa rumalust

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: VidaPress

Mees, kelle vanaisa müüs kallihinnalise kunstiteose edasi kõigest 50 euroga, kahetseb, et vanaisa toona nii rutakalt tegutses.

Francis Cook müüs 1958. aastal Leonardo da Vinci kuulsa töö, umbes aastal 1500 maalitud «Salvator Mundi» edasi imevähese raha eest: tänases arvestuses umbes 50 euroga. Tollal kaheldi, kas tegu on ikka da Vinci või hoopis mõne tema õpilase tööga, niisiis otsustas Cook maalist vabaneda. Täna ei suuda tema lapselaps aga vanaisa mõtlematust ära kiruda: maali hetkeväärtus on umbkaudu 350 miljonit, vahendab Daily Mail. Alles mõni päev tagasi vahetas see 20-minutilise tulise telefonioksjoni käigus taas omanikku.

Cooki lapselaps Richard Cook on vanaisa otsusest mõistagi pisut nördinud. «See oleks söögitoa seinal kahtlemata väga hea välja näinud!» ütleb ta. Kuid väga pikalt Richard kaudselt kaotatud raha pärast ei nukrutse. Ta loodab, et teose uus omanik paneb selle välja mõnes muuseumis, nagu tema ise tegelikult teeks. Ajaloolasena on tal enda kinnitusel väga hea meel, et vanu kunstiteoseid lõpuks vääriliselt hinnatakse. Mis puudutab saamata jäänud hiigelsummat, siis ütleb Richard, et ta ei tunne väga, et oleks rahast ilma jäänud: see oli ju Leonardo da Vinci, mitte tema enda maal.

Vanaisa rutakusest maali edasimüümisel on mehel siiski kahju. «Kuna maal alles äsja edasi müüdi, pole me jõudnud seda teemat veel pereringis arutada, kuid teeme seda kindlasti,» sõnab ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles