Mis oleks, kui koliks... Kohilasse? (2)

Anna-Liisa Mets
, Kodustiil.ee vastutav toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohila Põnnide Paraad.
Kohila Põnnide Paraad. Foto: LIIS TREIMANN/PM/SCANPIX BALTICS

Mida tead sina Kohilast peale fakti, et seal asub paberivabrik ja et kohalik võrkpallinaiskond on end päris heast küljest näidanud? Selgub, et Kohila on tegelikult palju mitmekesisem koht kui esmapilgul arvata võiks.

Miks Kohila?

Kohila on väga heaks elukohaks neile, kes ei taha elada Tallinnas, aga näiteks töökohustuste tõttu siiski pealinnaga seotud on. Kohila asub pealinnast 37minutilise autosõidu kaugusel, ka rongiühendus linnaga on väga hea, mistõttu Tallinna tööle käimine pole kindlasti probleemiks.

Kohila on väga lastesõbralik linn, kus pere pisematele leidub piisavalt nii haridusasutusi kui ka vaba aja veetmise võimalusi. Kohila Mõisakool on muutunud nii menukaks, et oma laste sinna kooli panemise pärast on nii mõnigi pere otsustanud elukohta vahetada. 

Kohalikud kiidavad väga ka aleviku turvalisust: oma laste ja vara pärast siin just liiga palju muretsema ei pea. 

Alevik on üsna heakorrastatud ja pakub parajalt silmailu.

Noored emad Kohilas.
Noored emad Kohilas. Foto: ANDRES HAABU/PM/SCANPIX BALTICS

Mis räägib Kohila kahjuks?

Nagu väikese kohaga ikka ja alati, ei saa kuidagi üle tõsiasjast, et kõigile töökohti ei jagu ja tuleb juba eos arvestada võimalusega, et Kohilasse kolides Kohilas töötada ei saa. 

Ka kaubandusvõrk pole kuigi rikkalik. Kõik eluks vajalik on küll olemas, kuid spetsiifilisemad esemed tuleb suure tõenäosusega hankida siiski Tallinnast.

Kui kallis?

Kohila kinnisvaraturg on pehmelt öeldes tagasihoidlik, kuid väikese koha kohta üsna üllatavalt on sinna kerkimas üks uusarendus, kus suur osa korteritest juba uue omanikugi leidnud. Uusarenduse allesjäänud korterid maksavad 92 000 kuni 104 000 eurot. 

Muude pakkumiste valik on tagasihoidlik: leidub kolm korterit, nende hinnad jäävad vahemikku 10 000-70 000 eurot.

Maju on pakkumisel kaks. Üks neist maksab 199 000 ja teine 219 000 eurot.

Üürikortereid Kohilas kinnisvaraportaali KV.EE andmetel hetkel pakkuda ei ole.

Eramaja Kohilas.
Eramaja Kohilas. Foto: KV.EE

Koolid? 

Kohilas tegutseb kaks üldhariduskooli: Kohila Gümnaasium ja Kohila Mõisakool. Just viimane on viimastel aastatel osutunud eriti populaarseks. Tegemist on eraüldhariduskooliga, mis järgib Vanalinna Hariduskolleegiumi, MTÜ Miikaeli Ühenduse ja Püha Miikaeli Kooli põhimõtteid. Kooli missiooniks on läbi ühistegevuse luua lastele nende eripärasid arvestav, hooliv ning elukultuuri hoidev arengukeskkond. 

Kohilas tegutseb ka mitu lasteaeda: Linnupesa, Männi, Põnnipere ja Sipsik. Lisaks Triinu ja Taavi ning Linnupoja päevahoiud.

Tohisoo mõisas tegutseb Kohila Koolituskeskus, kus võimalik end erinevates valdkondades harida nii noortel kui vanadel. Õppida saab kunsti, muusikat, käsitööd, hooti korraldatakse ka muid koolitusi ja kursusi.

Lisaks leiab Kohilast ka Keskkonnahariduse Keskuse, mis pakub igas vanuses inimestele keskkonnahariduslikku tegevust.

Aga töö? 

Üks suuermaid tööandjaid on muidugi Kohila paberivabrik ehk KP Factory. Otsitakse nii lihttöölisi kui spetsialiste. Töölisi vajab ka Kohila Vineer.

Kuna Kohilas on päris mitmeid haridusasutusi, pakuvad nad ka päris palju tööd. Niisiis pole imestada, et Kohila valla kodulehelt leiab mitmeid pakkumisi erinevate haridusasutuste õpetajate ametitele, samuti otsitakse logopeede ja teisi haridustöötajaid.

Ka teeninduse valdkonnas leiab rakendust, praegu on töötajate otsingul näiteks Rapla Tarbijate ühistu.

Kel plaanis Kohilasse kolida ja töökoha leidmise küsimus päevakorral, sel tasub kindlasti valla kodulehte külastada, sest erinevalt paljudest teistest sarnastest on seal väga arvestatav kogus pakkumisi üleval nii otse Kohilasse kui ka lähiümbrusesse.

Kohila mõisakool.
Kohila mõisakool. Foto: ANDRES HAABU/PM/SCANPIX BALTICS

Mida vabal ajal teha?

Kultuuri-, seltsi- ja spordielu on Kohilas aktiivne ning midagi oma maitsele leiab igaüks päris kindlasti. 

Alevis on korralikult sisustatud spordikompleks, mis pakub palju erinevaid sportimisvõimalusi. Piirkonnas on kaks staadioni, skeitpark ja siseskeithall, välijõusaal, võrkpalli-, jalgpalli- ja tenniseväljak. Tegutseb JJ-Street tantsukool.

Kohilas on olemas noortekeskus, Prillimäel noorte- ja teabetuba.

Tegutsevad mitmed kultuuri ja käsitööga seotud ühingud, ühendused ja seltsid. 

2006. aastast peetakse Kohilas emadepäevale eelneval laupäeval Põnnide Paraadi: põnnide vanemad veavad oma lapsed vankrites mööda Vabaduse tänavat lasteparki, kus peetakse kontsert ja autasustatakse eelmisel aastal sündinud laste vanemaid. 

2007. aastast peetakse Kohilas kergejõustiku võistlussarja «Bigbank kuldliiga» üks suviseid etappe. 

Tohisoo mõisapargis peetakse iga-aastaselt Kapa Muusikafestivali (siia alla kuuluvad nii Kapa Klassika kui Kapa Rock). 

Kohalik võrkpallinaiskond Kohila VK/E-Service vastast alistamas.
Kohalik võrkpallinaiskond Kohila VK/E-Service vastast alistamas. Foto: TAIRO LUTTER/PM/SCANPIX BALTICS

Kuhu sööma minna?

Kohalikud inimesed kiidavad väga Cafe Sofiat: lisaks maitsvatele söökidele olevat atmosfäär õdus, teenindajad toredad ja alati heatujulised ning koht ise äärmiselt lastesõbralik.

Kiidetakse ka Harakapesa kohvik-pubi, kus võimalik saada korralikku hommikusööki ja ülejäänud päeva vältel erinevaid mõnusaid suppe, salateid, praade ja magustoite. 

Mõnusaid saiakesi saavad küpsetistesõbrad Jaama tänavas asuvast kohvikust Vagun. 

Aga söökohti Kohilas üldiselt jagub ja midagi meelepärast peaks leidma igaüks.

Cafe Sofia.
Cafe Sofia. Foto: Facebook/Cafe Sofia

Midagi veel? 

  • Kohila on tõenäoliselt andnud Eestile rohkem tuntud muusikuid kui ükski teine alev: siit on pärit Kadi Toom, Vaiko Eplik ja Birgit Õigemeel.
  • Kohila poiss on ka jalgpallur Enar Jääger.
  • Kohilas asuvad kahe mõisa - Kohila ja Tohisoo - peamajad.
Kohila õigeusu ehk Angerja Issanda Taevaminemise kirik. 
Kohila õigeusu ehk Angerja Issanda Taevaminemise kirik. Foto: GEORG KÕRRE/PM/Scanpix Baltics
Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles