Paar oma üle 60 aasta käigus olnud kodumasinatest: vanasti ikka osati asju teha! (2)

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Abielupaar oma vanade kodumasinatega.
Abielupaar oma vanade kodumasinatega. Foto: SWNS.com/Scanpix

Kas kujutad ette, et mõni praegu soetatud külmik või pesumasin teeniks sind truult ka 60 aastat hiljem? Tänasel päeval polegi see ilmselt enam reaalne, kuid vanasti toodeti asjad ilmselgelt kestma, nagu tõestab ühe abielupaari kogemus.

Briti abielupaari Sydney ja Rachel Saunders on otsustanud edasi müüa kodutehnika, mis sai soetatud ajal, kui nad abiellusid: eelmise sajandi 50ndatel. Kõik, mida paar müügiks pakub, on endiselt täiesti töökorras, perenaine leiab, et esemed  võiksid minna mõnda muuseumi, vahendab Daily Mail.

Tänasel päeval peetakse ulmeks, kui pesumasin või külmkapp on käigus üle kümne aasta. Öeldakse, et vot on sattunud vastupidav eksemplar. Ajal, kui Sydney ja Rachel noored olid, tehti aga tehnikat, mis pidigi kaua vastu pidama: nii ei ole imestada, et neil on lõpuks üle jäänud pliit, külmik, kuivati ja elektriboiler, mis käigus olnud üle 60 aasta. 

Foto: SWNS.com/Scanpix

«Tollal tehtigi asjad kestma. Muidugi on tänapäevased kodumasinad oluliselt nutikamad kui pool sajandit tagasi, see on väga tore. Aga teisest küljest: kui nendega midagi juhtub, on parandamine suur töö, mõnikord nii suur, et masinast ei saagi enam asja,» räägib Sydney. Nii tema kui ta naine hindavad kõrgelt kodumasinaid, mis neid aastakümneid teeninud on. Rachel ütleb, et kuivatit kasutas ta veel möödunud aastal.

Ainuke pisut probleemne eksemplar selles neljases pundis on pesumasin, mis pesutsükli ajal mõnest kohast kergelt lekkima kipub, aga see ei olevat kuigi suur mure.

Ülejäänud masinad on mõned viimased aastad siiski seisnud, sest paar on need kaasaegsemate vastu välja vahetanud. Vanad truud abilised seisid seni igaks juhuks varumasinatena alles, kuid kuna paar on otsustanud kolida väiksemale pinnale, pole neid enam kusagil hoida.

Kui vana on sinu kõige vanem kodumasin? Kas vahetad neid välja tihti või vastavalt vajadusele? Kui masin katki läheb, kas proovid parandada või ostad uue?

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles