Mis oleks, kui koliks... Mustamäele?

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sõpruse puiestee 202 renoveeritud korterelamu esitlus.
Sõpruse puiestee 202 renoveeritud korterelamu esitlus. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Mustamäe on halduslik linnaosa Tallinna edelaosas, mis piirneb läänes Haabersti, lõunas Nõmme ning idas ja põhjas Kristiine linnaosaga. Kuidas aga möödub argipäev linnaosas, kus korter on aus ja hea?

Miks Mustamäe?

Mustamäe linnaosa on nii era- kui ühistranspordiga hästi ligipääsetav. Linnaosa jaguneb kolmeks eriilmeliseks osaks: elamurajoonid, Kadaka tee äärne tööstusrajoon ning Akadeemia tee äärsed Tallinna Tehnikaülikool üheskoos Tehnopoli teaduspargiga. Kusjuures, Põhja Politseiprefektuuri statistika järgi on Mustamäe linnaosa üks Tallinna turvalisemaid. Siin kohtab võrdlemisi rahvusvahelist seltskonda ning seda eelkõige välistudengite suurele osakaalule. 

Linnaosale lisavad rohelust elamute vahele projekteeritud siseõued ning pargid. Võrreldes Kalamaja ja Kadrioruga on Mustamäel näiteks okaspuude osatähtsus oluliselt suurem - ei ole harvad ka juhud, mil mõnel elanikul on lausa oravad akna taha söögipoolist nuruma tulnud. 

Löwenruh park.
Löwenruh park. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees / Scanpix

Mis räägib Mustamäe kahjuks?

Mustamäe linnaosa pindala on 8,15 ruutkilomeetrit, moodustades Tallinna linna pindalast vaid 5 protsenti. Mustamäe üheks suurimaks puudujäägiks ning kitsaskohaks peetakse suurt autode hulka ja sellest johtuvaid parkimisprobleeme. See probleem on järjest süvenev ning lahendust ei paista veel silmapiiril terendamas.

Terava kriitika osaliseks on saanud ka liikluskorraldus ja liiklusvoogude suurenemine. Tipptunnil ja eriti avariide korral on Mustamäelt võrdlemisi raske liikuma saada.

Parkimiskorraldus Mustamäel.
Parkimiskorraldus Mustamäel. Foto: Mihkel Maripuu/Postimees

Kui kallis?

Olgu seal pidu või pulm, korteri Mustamäel võib soetada igasuguse hinna eest. Hinna määrab asukoht ning ümbritsev infrastruktuur. Nõmme linnaosaga piirnevates uusarendustes peab näiteks arvestama üle 100 000 eurose investeeringuga, samal ajal kui Mustamäe südamesse jääva ühe- või kahetoalise korteri eest peab välja käima kuni 80 000 eurot.

Uusarendus Mustamäel.
Uusarendus Mustamäel. Foto: KV.EE

Koolid?

Alusharidust pakuvad linnaosas mitmed lasteaiad ja ka lastehoiud. Mustamäel on lisaks hulganisti üldhariduskoole, millest kolmes omandatakse haridust eesti ja vene keeles. Huvikoolidest on nimekaim Tallinna huvikeskus Kullo, mis on suurim ja vanim huvikool Eestis. 1941. aastal loodud huvikooli missiooniks on arendava ja loomingulise õpikeskkonna loomine ühes mitmekülgse huvialahariduse võimaldamisega.

Kõrgharidust saab Mustamäel omandada Eesti inseneri- ja tehnikahariduse lipulaevas - Tallinna Tehnikaülikoolis. Hariduse omandamise võimalustest Mustamäe linnaosas seega puudust ei ole.

Tallinna Tehnikaülikool.
Tallinna Tehnikaülikool. Foto: Peeter Langovits

Aga töö?

Keskmist elatustaset peetakse Mustamäel siiski võrdlemisi kõrgeks. Kuna tegemist on Tallinna linnaosaga, ei tohiks erialase töö leidmisega probleeme esineda. Need, kellele Mustamäel tööd ei jagu, saavad ennast kas kesklinnas või mõnes kõrvallinnaosas tööle rakendada. 

Mida vabal ajal teha?

Tallinna elanikuna ei pea mustamäelane oma vaba aega tingimata enda linnaosas veetma. Kesklinn on vaid paarikümne minuti kaugusel, pakkudes rohkelt huvitegevust igas vanuses elanikele. Kui aga ei ole soovi Mustamäe piire ületada, võib alati läbi põigata kas Apollo kinost või hoopis Mustamäe keskusest, kus pakutakse samuti mitmeid põnevaid võimalusi oma vaba aja sisustamiseks.

Kes soovib oma aega veidi aktiivsemalt sisustada, võib minna Mustamäe metsasid ja nende terviseradu avastama. Sealsed rajad on Mustamäe tervisesportlaste seas eriti hinnas. Kiidusõnu on pälvinud ka Credit24 Arena, kus saab rannavõrkpalli mängida.

Mustamäe keskus.
Mustamäe keskus. Foto: Albert Truuväärt

Kuhu sööma minna?

Mustamäel einestamisvõimalusi jagub. Leidub nii nurgataguseid rämpstoiduputkasid kui ka viisakamaid kohvikuid ja restorane. Inimesed, kes pole isegi mitte Mustamäelt pärit, teavad soovitada Pirosmani. Gruusia hõnguga restoranis on eined suured ning hinnad taskukohased. Rohkelt kiitust on pälvinud ka restoran Umami, kus maitserikkusest puudust ei tule. 

Samuti ollakse uhked kohvik Pööning ja Uulitsa tänavagurmee üle. Kes midagi magusamat hamba alla soovib, võib aga külastada Pihlaka kondiitri filiaali või üllatada oma maitsemeeli Japarto mullivahvlitega.

Umami restorani pardi-confit marineeritud kõrvitsa, seemnesegu, salati ja magushapu kastmega on pandud paari Hopsteri Pearuga - see IPA on troopiliste aroomide ja kõrgema humalasisaldusega.
Umami restorani pardi-confit marineeritud kõrvitsa, seemnesegu, salati ja magushapu kastmega on pandud paari Hopsteri Pearuga - see IPA on troopiliste aroomide ja kõrgema humalasisaldusega. Foto: Sander Ilvest

Midagi veel?

  • Mustamäe koosneb neljast asumist ja 21 struktuursest üksusest (mikrorajoonid ja kvartalid);
  • Mustamäe tuntuimaks kajastuseks eesti kirjanduses peetakse Mati Undi romaani «Sügisball»;
  • Muusikas on tuntud helilooja Avo Tamme «Mustamäe valss» (1971);
  • Mustamäe esimene 16-korruseline tornelamu valmis 1974. aasta lõpus, olles tollel ajal Tallinna kõige kõrgem elamu;
  • Mustamäel on läbi aegade antud välja mitut ajalehte. 1994-2000 ilmus näiteks Mustamäe Haigla Teataja, 1994. aastast üllitab Mustamäe linnaosa valitsus ajalehte Mustamäe.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles