Fotod: iseäralik elumaja, mis valiti lõppeval aastal maailma silmapaistvaimaks

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: inhabitat.com

Maailma arhitektuurifestivalil valiti lõppeva aasta silmapaistvaimaks elumaja, mis on pealtnäha pigem mittemidagiütlev väike ehitis. Maja erilisus peitub milleski muus.

Hiina Hongkongi ja Kunmingi ülikoolide koostöös valminud majade eriprojekt on väga silmapaistev seetõttu, et tõi tohutu leevenduse inimestele, kes Hiinas Guanmingi-nimelises külas 2014. aastal Ludiani maavärinas kõige rohkem kannatasid.

Foto: inhabitat.com

Paljud perekonnad jäid toona kodust ilma ja elasid ajutistes varjupaikades väga kehvades tingimustes. Ülikoolide koostööprojektide käigus valminud kodud pakkusid nende kehvale olukorrale lahenduse.

Foto: inhabitat.com

Majad on erilised seetõttu, et need on tehnoloogiliselt väga peenelt lahendatud, kuid samas on nende ehitamiseks kasutatud ümbruskonnast kättesaadavaid materjale, mis hoiavad kaasneva kulu madala. Maja koosneb suures osas savist, liivast ja heinast. Seda hoiavad koos korralikud teraslatid ja betoonvööd.

Foto: inhabitat.com
Foto: inhabitat.com

Majad on energiatõhusad ja maavärinakindlad ning mis kõige parem – kohalikud saavad nende ehitamisega ise väga vähese vaevaga suurepäraselt hakkama. Interjöör peab silmas kohalikke ehitustraditsioone.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles