Kuus kodust lahendust lapse nutisõltuvusest võõrutamiseks

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: VidaPress

Enne, kui vanemad asja tõsidusest teadlikuks said, jõudis loendamatul hulgal lapsi nutividinate lõksu langeda. Mida teha, et laps nutividinasõltuvusest lahti saaks?

Veebiportaal TreeHugger jagab kuus kuldaväärt soovitust, mida kindlasti järgida tasub. Vanemad kinnitavad, et on neist abi ja nutisõltuvusest lahti saanud. 

1. Vabane vidinatest

See on esimene samm: loobuge süle- ja tahvelarvutitest lapse meelelahutajana. Need täitku töö- ja õppevahendi, aga mitte mänguasja eesmärki. Arvutist võib otsida infot millegi last huvitava kohta – millal surid välja dinosaurused, kui suur on maailma kõige suurem laev jmt. Mänguasjadeks olgu teised esemed. 

2. Investeeri üleriietesse

Et ühelgi päeval ei tekiks võimalusepoegagi, et välja ei saa minna, sest sobivat riietust ei ole, tee see investeering ja osta kõigile ilmastikukindlad rõivad igaks elujuhtumiks. Ka vanematele, mitte ainult lastele. Õues leidub lõpmatult tegevust ja see on väga abiks nutiseadmest võõrutamise perioodil.

3. Loo tingimused õues mängimiseks

Ideaalseim ja lihtsaim lahendus on, kui sul on oma aed. Seal peab olema lastel lubatud mängida ja oma loovust rakendada. Kui aeda ei ole, kanna hoolt selle eest, et viiksid lapsi regulaarselt mänguväljakule või mujale, kus nad saavad vabalt mängida. Ideaalsed mänguasjad õuetingimustes on kivid, oksad, lauajupid ja muu taoline, mitte plastist mänguasjad.

4. Raamatud!

Lapsel olgu kodus piisavalt raamatuid. Lugemine ja ettelugemine olgu teie igapäevaelus väga tähtsal kohal. Ka loetu üle arutlemine. Loe ka ise, omaette, sest lapsele on kõige inspireerivamaks eeskujuks lapsevanema käitumine. Kui sa loed küll lapsele ette, aga muidu raamatutest kauge kaarega mööda käid ja ikka pigem arvuti taga istud, ei teki neil lugemisharjumust nii kergesti. Kindlasti käige koos raamatukogus!

5. Anna neile ülesandeid

Tänapäevased lapsevanemad kipuvad liiga tihti pidama lapsi liiga saamatuteks. Tegelikult võib juba pisut üle aastasele lapsele hakata andma kergemaid ülesandeid: lelude kokkukorjamine, toidu valmistamisel abistamine ja muud taolised lihtsamad tööd. See pole lapse sundimine, reeglina tunnevad lapsed, kes maast madalast harjunud kaasa lööma, end hoopis tähtsamana, sest tunnevad, et neid usaldatakse ja neisse usutakse. Peamine on mitte kunagi keelduda, kui laps tahab aidata!

6. Investeeri kvaliteeti, mitte kvantiteeti

Lapsel olgu mänguasju pigem vähem, aga need olgu kvaliteetsed ja läbimõeldud ning põhjendatult ostetud. Ruttu lagunevad plastvidinad ei tule kasuks kellelegi: ei lapsele, loodusele ega tubli inimese kasvatamisele. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles