Fotod: kodumaised rabavad sisekujundused, mis eestlase taluvuse piiril

, Sisekujundaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ei ole saladus, et eestlane on oma loomuselt ja maitselt pigem vaoshoitud ja praktiline, kui edev või silmatorkav. Sisekujunduses eelistame me naturaalseid ja neutraalseid toone ning minimalistlikku joont. Meile meeldib Skandinaavia stiilis sisekujundus ja moodne minimalism ja  me ei armasta näha sära, raskeid materjale ja kirkaid värve oma kodukujunduses. Seda ekstsentrilisematena mõjuvad need meelelahutusasutused, söögikohad, majutusasutused ja poed, kes on julgenud võtta riski ja ületanud kõiki piire sisekujunduses. 

Manna la Roosa

Manna la Roosa
Manna la Roosa Foto: Manna La Roosa

1872 aastal Karl Hippiuse projekti alusel valminud ning toona tõeliseks vaatamisväärsuseks olnud uhke puidust villa, mis on muuhulgas olnud ka kuulsa kirjaniku Oskar Lutsu kodu, mõjub tänagi Tallinna südalinna moodsate ehitiste vahel silmatorkava ja erilisena, kuid seda pigem armsas ja hubases mõttes. Miski maja fassaadi juures ei reeda, et uksest sisse astudes satud täiesti teistsugusesse, enneolematusse maailma. Endisesse apteeki maja alumisel korrusel on rajatud restoran, mis esimese hooga hinge kinni lööb. Sopilised ruumid, millest leiab kristall-lühtreid, hõbedasi seinu ja lagesid, peegelmosaiike ja pealuusid, antiikset mööblit segamini modernsega, kõikvõimalike mustritega tapeete, sametpatju ja narmastage kardinaid, rokokoost inspireeritud peegleid, religioosseid ja paganlikke kujukesi ja skulptuure. Üks mõte, mis pidevalt nii Manna La Roosa, kui Tai Bohi ruume vaadates pähe kipub, on «Kui plaanid midagi valesti teha, tee seda õigesti». Nii hullumeelselt kitš, mitte ühtki teadaolevat sisustusstiili järgiv ja kõiki loogilisuse piire ületav, kui see kujundus ka pole, tundub see siiski kuidagi õige. Kogu see meeletu värvidemöll ja pompöösne ülepingutatus tervikuna on tõeliselt virgutav ja väga teretulnud vaheldus neile, keda on ära tüüdanud tavapärase kontseptsiooniga söögi- ja meelelahutuskohad. Seda tõestab ka tõsisasi, et Manna La Roosa on saanud väga populaarseks kohaks nii turistide kui kohalike inimeste seas. Mõned näited sellest, mida inimesed arvasid restorani sisustusest, leiab TripAdvisor reisiportaalist:«Kõige hullumeelsem interjöör mida endale ette kujutada suudate. Tänavalt vaadates näeb suhteliselt normaalne välja, šokk saabub majja sisenedes. Ei jätku sõnu kirjeldamiseks. Kui me veidi kohanesime ja ringi vaatasime, hakkas meile seal väga meeldima. Iga laud on erinev- lihtsalt hullumeelne. Aga heas mõttes,» kirjutab külaline Brüsselist. Paljud nimetavad Manna La Roosat lausa kõige vahvamaks restoraniks Tallinnas. Üks on üsna kindel- külmaks ei jäta see söögikoht küll mitte kedagi.

Tai Boh

Foto: Tai Boh

Kogu see Alice Imedemaal unenägu meenutav toredus jätkub ka eelmainitud hoone teisel korrusel, kus asub moodne Aasia fusion restoran Tai Boh. Ka siinne sisustus tekitab esimesel hetkel kultuurišoki, kuna sisekujunduse autor on mõlema korruse restoranis üks- ekstreemse stiiliga multifunktsionaalne disainer, kunstnik, sisekujundaja Soho Fond. Väärib mainimist, et lisaks kogu interjööri kujundusele on tema loodud ka ekstravagantsed lühtrid ja pöörased kunstiteosed mõlemas restoranis. Tai Bohi kirjeldus nende kodulehel on üsna hästi võtnud kokku selle koha olemuse:  «Hullu käekirjaga vanakooli sisekujundusäss Soho Fond on end seekord tõeliselt ületanud, pannes kokku uskumatu segu India ja Tai autentsest käsitööst ja omaloodud kitšist, luues trippiv-psühhedeelse kombinatsiooni miksides ajaloolist kunsti kohapealse improvisatsiooniga. See kõik kõlab liiga absurdsena, kuigi kohapeal võite veenduda, et see ruum töötab omal veidral ja hämmastaval moel. Ruumi valguslahendused, sisekujundus ja heli loovad ideaalse atmosfääri nautimaks kõike seda erilist, mis purskub välja meie köögi sügavustest». Tõepoolest - ainuüksi laemaaling on omaette vaatamisväärsus, millele lisanduvad kaunid klaasmosaiigid, loomaskulptuurid, budismist inspireeritud idamaised kaunistused ja erakordne puidust mask, mis täidab ühtlasi ka biokamina funktsiooni- see kõik tundub esmapilgul võrdlemisi jahmatava kooslusena, kuid tegelikkuses see kummaline kooslus tõesti toimib. Hoolimata sellest, et sarnaselt Manna La Roosale on kujunduses esindatud väga palju erinevaid stiile ja detaile, domineerivad Tai Bohis siiski selgelt äratuntavalt aasiapärased elemendid, jätmata kahtlust, millise köögiga on restorani puhul tegu. Samuti, nagu Manna La Roosa, on ka Tai Boh leidnud hulgaliselt austajaid nii kodumaiste, kui  võõramaalastest klientide hulgas.

Telia teenindusmaja

Foto: Telia

Telia uus büroohoone Tallinnas, Endla tänava ja Mustamäe tee ristmikul on väljast nii ilus, läikiv ja moodne, et silm kohe puhkab. Parim osa sellest hoonest asub aga hoone sees. Ja selleks on sisustus. Sisearhitekt Kärt Kukkur on koostöös haljastaja Reet ning FORM Design OÜ-ga loonud täiesti imetabase maailma, mis on kõike muud, kui tavalisele büroohoonele omaselt korrektne ning ametlik. Telia uue büroohoone sisekujundus on loodud austusavaldusena loodusele ning igakülgseid hüvesid pakkuva töökohana sealsetele inimestele. Fantastilised taimeseinad, puhketubades kõrguvad õitsvad kirsipuud, kiigud ja linnulaul, rabavaatega tuba ripptoolidega, palju mõnusaid sopikesi ja nurgakesi kuhu saab pugeda, soovides keskenduda, muru imiteeriv vaipkate ja rõõmsavärviline mööbel ei lase tööstressil kohe kuidagi tekkida. Tegu on tõelise unistuste töökeskkonnaga ja on siiralt rõõmustav näha, kuidas suur ettevõte on panustanud sellesse, et inimesed end töökohal võimalikult hästi tunneksid, et neil oleks võimalus puhata ja end vahepeal kohustustest nö «välja lülitada», kiikuda kiigel ja nautida vaateid või kasvõi veidikeseks pikali visata. Sisustuses on kasutatud ka mitmete kodumaiste disainerite sisustuselemente ning mööblit, väga suur rõhk on loomulikul valgusel ja avarusel.  Kogu tervik mõjub tõepoolest silmale ja enesetundele äärmiselt positiivselt ning jääb üle loota, et tulevased büroohooned ei pelga astuda sama julgeid samme ruumide sisustamisel ning töökeskkonna sisekliima loomisel. Lõpuks on ju sellisel aastaringsel rohelusel meie põhjamaises kliimas lausa tervendav-teraapiline mõju.

Kärbes

Foto: Kärbes

Nimi KÄRBES kõlab küll esialgu kõhklusi tekitavalt, ent tegelikkuses ei ole sellel stiilsel paigal tiivuliste tegelastega suuremat seost, kui tõepoolest pelgalt see nimi. Sada inimest mahutavas moodsas, industriaalstiilis interjööris ei ole millegagi liialdatud. Kujunduselemente on pigem vähem, kuid need on efektsed ja hoolega valitud.  Modernne on kogu restoranis oskuslikult põimitud klassikalisega. Avatud ruum ei mõju külmalt ega kõledalt - klassikalised nahkistmed , soojades toonides seinaplaadid, hulk erinevas stiilis laevalgusteid ning  vineerist seinapaneelid lisavad piisavalt hubasust. Täpiks «i» peal ja koha südameks on võrratu metallist õitega igihaljas puu, mille sarnast ei leia vähemalt Eestis küll kusagilt. See kõrgub otse keset baari ja lummab kahtlemata igat külastajat- see on lihtsalt imekaunis ja üks efektsemaid sisustusdetaile, mida minul on olnud au Eestis kohata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles