Elektrisüsteemi ülekoormus ei tähenda veel pühadeaja lõppu

Kristina Kostap
, kodustiil.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elektrisüsteemi ülekoormus ei pruugi tingimata pühasid veel rikkuda.
Elektrisüsteemi ülekoormus ei pruugi tingimata pühasid veel rikkuda. Foto: Pexels / CC0 Licence

Pühade ajal esineb teinekord mitmeid tehnosüsteemide avariisid. Jaanipühade ajal need inimesi tavaliselt nii palju ei kimbuta kui jõulude ja aastavahetuse ajal. Peamine on säilitada rahu ning mitte lasta emotsioonidel üle pea kasvada.

Erinevate rikete ja avariide korral on esmatähtis selgitada välja, kas probleem on üleüldine või autonoomne. Alles seejärel tasub hakata lahendusi otsima. Ettenägelikud ja eeskujulikud majaomanikud ning korteriühistud on sõlminud avariiteenuste lepingud erinevate hooldusfirmadega. «Sellised teenistused on olemas suurematel hooldusfirmadel ja töötavad 24 tundi ööpäevas kõigil päevadel, ka puhkepäevadel ja pühade ajal,» ütles OÜ Maket Kinnisvara nõunik Jüri Männisalu. Kuna avariide suurenenud hulk pikendab tavaliselt ooteaega, siis mida saavad elanikud ise ära teha, et vältida elektrisüsteemi ülekoormust ja sellest tulenevat elektrikatkestust?

Elanike teadlik tarbimine

Pühade ajal tarbitakse tohutult elektrit – massiliselt vaaritatakse ning riputatakse üles ka erinevaid küünlaid ja jõulutulesid. Tagajärjeks on elektrisüsteemi ülekoormus, mis seiskab justkui kogu elu – kaob valgus, võimalus vaaritamiseks, keskküte ning kogu peomeeleolu. Korrashoitud elektripaigaldis ei põle läbi, vaid lülitub ülekoormuse korral välja, ütles Männisalu. Elanikud saavad avariide tõenäosust suuresti vähendada, jälgides et nad ei lülita üheaegselt vooluvõrku võimsaid elektritarbeid. Koormust elektrisüsteemile lisavad pliidid, kohviautomaadid, mikrolaineahjud aga ka televiisor ja valgustid.

Elektririkke või -katkestuse korral tasub seega esmalt uurida, kas elektrikatkestus on elamupõhine või laiahaardelisem. Täpsemat teavet elektrikatkestuste kohta saab uurida aga Elektrilevi kodulehelt või infotelefonilt.

Elektritoite saavad heal juhul elanikud ise taastada automaatide tagasilülimisega eeldusel, et mingi süsteemi osa ei ole hävinud, ütles Männisalu.

Pühade ajal varutakse rohkelt küünlaid, seega on just elektrikatkestus parim aeg kõigi olemasolevate küünalde süütamiseks. Sealjuures on oluline olla ettevaatlik ning jälgida elementaarseid tuleohutusnõudeid.

Pikema elektrikatkestuse puhul võtke ühendust tuttavatega, kes saaks teid kogu perega mõned päevad majutada. Enne kodust lahkumist mõtelge ka torude külmumise peale - võimalusel tühjendada torustik ning pumbata tualetipotis olev vesi  kanalisatsiooni, et vältida suuremaid kahjusid, soovitas BCG Haldus OÜ kinnisvarahaldur Sten Uritam.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles