Põnevaid fakte, mida sa mööbligigant IKEA kohta veel ei teadnud

Kristina Kostap
, kodustiil.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ikea
Ikea Foto: Sipa Asia / Scanpix

Inimeste vaimustus IKEA-st ei paista veel niipea vaibuvat. Põhjamaade mööbligigandi edulugu on miskit, mis väärib tunnustamist ilmselt ka aastakümneid hiljem. 

1. IKEA eksisteerib vaid tänu selle asutaja headele õppetulemustele

1947. aastal sai 17-aastane Ingvar Kamprad heade õppetulemuste eest isalt kingituseks raha, mille noormees investeeris ettevõtlusesse. Mees alustas pastapliiatsite, rahakottide ja pildiraamide müügiga, mööbel tuli fookusesse alles aasta hiljem.

2. IKEA initsiaalide taga peituv tähendus

Esimesed kaks tähte sümboliseerivad asutaja enda nimetähti ning kaks viimast talu ja küla, milles Kamprad nooruspõlves elas - Elmtaryd ja Agunnaryd.

3. Esimene geipaar USA telereklaamis

IKEA oli esimene ettevõtte, mis kaasas oma Ameerika telereklaamis geipaari. Aasta oli siis 1994.

4. Hiina IKEA esinduses võid uinaku teha

Tõepoolest, müüjad ei vaata kellelegi altkulmu. Inimesi pigem julgustatakse madratseid proovima ning neil uinakut tegema.

5. IKEA esindused on põhjusega kaootilised 

IKEA pikad ja segadust tekitavad vahekäigud ongi mõeldud eeskätt selleks, et inimene impulssostude küüsi langeks. Osav müügitaktika, kas pole?

6. Maailma suurim IKEA esindus

2014. aasta detsembris avati Lõuna-Koreas maailma suurim IKEA esindus, mis on ühtekokku pea 59 458 ruutmeetrit. Võrdluseks - see on peaaegu 12 korda suurem kui Valge Maja Ameerikas. 

7. IKEA tootenimedel on samuti omaette tähendus

Tootenimi võib IKEA toodete puhul võrdlemisi segadust tekitav olla, ometigi peitub ka nende taga teatud loogika. Vaibad on oma nime saanud näiteks Rootsi erinevate kohanimede järgi, samal ajal kui raamaturiiulid sümboliseerivad teatud rootsikeelseid ametinimetusi.

8. IKEA aegade kõige populaarsem mööblitükk

Kõigi aegade müüduim mööblitükk on raamaturiiul nimega Billy. Minimalistlikut raamaturiiulit saab soetada erinevates suurustes ning värvitoonides.

9. IKEA esindustes saab ennast laulatada lasta

IKEA poed on olnud kosjakontoriks mitmele paarile - 2013. aastal abiellus IKEA esinduspoes New Jerseys kaks selle töötajat ning sama aasta sõbrapäeval laulati üks paar ka IKEA Sidney esinduses Austraalias.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles