Mis oleks, kui koliks... Mõisakülla?

Anna-Liisa Mets
, Kodustiil.ee vastutav toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mõisaküla droonifoto.
Mõisaküla droonifoto. Foto: Elmo Riig / Sakala

Mõisaküla Viljandimaal on kahtlemata tore koht juba sellepärast, et kuigi nime poolest küla, on tegelikult tegemist linnaga. Aga mis elu seal igapäevaselt elatakse?

Miks Mõisaküla? 

Mõisaküla sobib kindlasti inimesele, kes armastab väikest kogukonda ja ei pea vajalikuks, et kõik oleks käe-jala juures ja kohe olemas. Tegemist on Eesti kõige väiksema linnaga ja seda on kahtlemata tunda, sest linnale omast siin väga palju ei ole. 

Mõisaküla on hea koht elamiseks inimesele, kellele meeldib oma kodulinna inimesi hästi tunda ja teada, kes on kes. See on kahtlemata hea koht ka laste kasvatamiseks: kõik esmavajalik selleks, näiteks lasteaed ja kool, on olemas, samas puuduvad suure linna ohud.

Ka aktiivsele inimesele, kes tahab linnakese igapäevaelus kaasa lüüa, on Mõisaküla kahtlemata soodne paik. Kodanikualgatus on siin väga teretulnud nähtus, sest viib kohalikku elu edasi.

Hetk Mõisakülas.
Hetk Mõisakülas. Foto: ELMO RIIG/SAKALA

Mis räägib Mõisaküla kahjuks?

Mõisaküla on väike linn kaugel Läti piiri ääres. Pisut nagu muust Eestist eraldatud. Just väiksus Mõisaküla kahjuks räägibki, sest selle tõttu pole siin näiteks keskkooli, töökohti on vähe, napib vaba aja veetmise võimalusi. 

Mõisaküla ei sobi kindlasti inimesele, kellele meeldib klassikaline linnasagin, sest seda siin lihtsalt ei ole. Kuigi nime poolest linn, on suuruselt ja sisult tegu pigem aleviga. Siin pole lõbustusasutusi, suuri poode, spordiklubisid ja muud taolist, mis linnades enamasti iseenesestmõistetavad. 

Kui kallis?

Kortereid on Mõisakülas pakkuda kuus. Need on kahe- kuni neljatoalised ja hinnad jäävad vahemikku 1300 kuni 15 000 eurot. Neist odavaim on kahetoaline ahiküttega ja renoveerimist vajav kodu puumajas, kalleim täielikult renoveeritud kolmetoaline nõukaaegses paneelmajas.

Maju on linnas müügil kaheksa. Nende hinnad jäävad 6900 ja 79 000 euro vahele. Viimane, kõige kallim pakkumine kujutab endast Uusapostliku kiriku koguduse hooneid.

Üüripindu Mõisakülas pakkuda ei ole.

Eramaja Mõisakülas.
Eramaja Mõisakülas. Foto: ELMO RIIG/SAKALA

Koolid?

Mõisakülas tegutseb üheksaklassiline Mõisaküla kool, kust saab põhihariduse. Armsas vanemas puumajas on olemas Mõisaküla lasteaed. 

Tegutseb ka noortekeskus.

Aga töö?

Arvestades linna väiksust pole imekspandav, et tööga siin just kiita ei ole, kuid midagi siiski leidub. Peamised tööandjad on masina- ja metallitööstus, tegeletakse ka puidutööga. Seega vajatakse enim liht- ja oskustöölisi. 

Kitsamate valdkondade spetsialistid on Mõisakülla kindlasti teretulnud, aga peavad arvestama, et töökohta nad kodukandis suure tõenäosusega ei leia. Tööle saab aga käia näiteks Viljandisse. 

Kindlasti võib teha katset oma ettevõtlusega, aga kohalikule klientuurile panustades peab idee olema väga hea ja läbimõeldud, et selle järele ka päriselt nõudlust oleks. 

Ja alati, nagu me väiksemate kohtade puhul kordamast ei väsi, jääb võimalus katsetada kaugtööd ja kodukontorit. 

Mõisaküla linnavalitsuse hoone.
Mõisaküla linnavalitsuse hoone. Foto: PEETER K

Mida vabal ajal teha?

Vabaajategevustega on pisut kitsavõitu, kuid päris tegevusetult kindlasti istuma ei pea. Linnas tegutseb kultuurimaja ja raamatukogu. Kultuurimajas toimub tihti erinevaid etendusi, kontserte ja pidusid. Raamatukogus korraldatakse näiteks läti keele kursusi. Koolimajas toimuvad aeroobikatrennid. Tegutsevad mõned käsitöö- ja jahiseltsid, ka spordiselts. Iga-aastaselt peetakse Mõisaküla kodukandipäevi.

Kuid Mõisaküla suurust arvestades tasub siin kindlasti ka endal vaba aja sisustamiseks pea tööle panna. Ja miks mitte luua uusi ringe, trenne ja seltse, et pilt mitmekesisem saaks.

Mõisaküla Fight Mõisaküla linnapäevade raames.
Mõisaküla Fight Mõisaküla linnapäevade raames. Foto: KAMILLA SELINA LEPIK/Sakala

Kuhu sööma minna?

Kuna Mõisaküla just suurusega silma ei paista, ei ole imekspandav, et söögikohti on siin ainult üks: 2012. aastal avati siin pärast pikka pausi taas üks oma toitlustusasutus, Siliina söögimaja. Viis aastat hiljem on koht endiselt alles, aga konkurente tekkinud ei ole. Nii et kui tahad Mõisakülas välja sööma minna, on söögimaja ainus valik.

Siliina söögimaja.
Siliina söögimaja. Foto: PEETER K

Midagi veel?

  • Kui Mõisakülast sai linn, nõudis Siseministeerium, et vahetataks ka nime, kuna küla ei saavat olla linn. Mõisakülast pidi saama Abja linn, kuid Abja valla elanikud polnud plaaniga nõus. Siis pakkusid linnaelanikud välja 101 uut nime, kuid enne jõudis kätte teine maailmasõda ja nimi jäigi muutmata. 
  • Mõisaküla linna pindala on kõigest 2,21 ruutkilomeetrit.
  • Korterelamuid on linnas väga vähe.
Uusapostliku kiriku kogudus Mõisakülas.
Uusapostliku kiriku kogudus Mõisakülas. Foto: ELMO RIIG/SAKALA
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles