Pühadeaegse kütteavarii korral peab koduomanik teadma, kuidas soojus temani jõuab

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pühadeaegse kütteavarii korral proovi koonduda seltskonnaga ühte ruumi.
Pühadeaegse kütteavarii korral proovi koonduda seltskonnaga ühte ruumi. Foto: Pexels / CC0 Licence

Valdavalt võib taoline probleem tekkida keskküttega majades. Võib katkeda ühendus tsentraalkatlamajaga või on üles öelnud kütteseade. 

Kütteavarii või selle puudumise korral peab koduomanikul olema selge, kuidas soojus temani jõuab – kas lokaalsest katlamajast, kaugkütte võrgust, hoonesisesest gaasi- või mõnest muust katlast. 

Siinkohal on mõistlik võtta ühendust süsteemi hooldaja või edasimüüjaga. «Ilma spetsiaalsete teadmiste või koolituseta kodanikul ei tasuks ühtegi seadet «timmima» hakata,» hoiatas BCG Haldus OÜ kinnisvarahaldur Sten Uritam.

Elektri olemasolul saab kasutada elektriradiaatoreid ning puhureid. Nende puudumisel on Uritame sõnul heaks lahenduseks köögis olev küpsetusahi ning pliidirauad, mille saab kuumaks keerata. Mõlema korral tuleb sealjuures rangelt ka ohutust jälgida. Kui valgustites kasutatakse hõõgpirne, võib ka ka nendest võrdlemisi palju soojust hõõguda. 

Tõsisem lugu on loomulikult siis, kui läheb ära elekter ning selle tulemusena seiskub eluhoone küttesüsteem. Sellisel juhul on otstarbekas koonduda seltskonnaga ühte ruumi ning püüda vähemalt seal kõrgemat temperatuuri hoida. Uksed hoida suletuna ning võimaluse korral hankida rohkelt patju ja tekke, mille sees mõnusalt aega veeta.

«Pahatihti hakatakse kütma siis gaasipliidiga näiteks kööki ja selle kaudu ka muid ruume, kuid gaasi põlemisel eraldub niiskust, mis muudab mingil hetkel ruumid rõskeks, samuti on see tuleohtlik,» rääkis Martland OÜ juhatuse liige Rainer Ilves.

Saunaga kodudes võib aga proovida saun soojaks kütta ning seejärel soojenenud õhk tubadesse ringlema lasta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles