Eluasemelaenu ennetähtaegne tagastamine on muutunud paindlikumaks

Kristina Kostap
, kodustiil.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eluasemelaenu ennetähtaegselt tagastamise protsess on pankades erinev.
Eluasemelaenu ennetähtaegselt tagastamise protsess on pankades erinev. Foto: Pexels / CC0 Licence

Eluasemelaenu tagastamise protsess sõltub suuresti sellest, kas laenusaaja tagastab laenu olemasolevatest vahenditest või on plaan laen tagastada vara müügist. 

Laenusumma täieliku tagastamise korral võtab pank peale laenu tagastamist laenuvõtjaga ühendust, et leppida kokku edasised toimingud seatud hüpoteegi osas. Juhul, kui laenuvõtja ei soovi hüpoteeki tulevikus kasutada, saab selle Swedbanki eluasemelaenude valdkonnajuhi Anne Pärgma sõnul kustutada. Seda tehakse reeglina digitaalselt läbi e-kinnistusraamatu, kus kinnisvara omanik peab esitama kinnistamisavalduse ning paralleelselt sellega tasuma ka riigilõivu.

Kui kinnisvaraomanik on eelnevad toimingud läbi käinud, esitab pank omapoolse avalduse hüpoteegi kustutamiseks.

Lisakohustused?

Eluasemelaenu ennetähtaegselt tagastamise protsess on pankades erinev. Swedbankis kaasneb näiteks laenu ennetähtaegse, osalise või täieliku tagastamisega ennetähtaegse tagastamise tasu. AS LHV Pank pakub seda võimalust aga tasuta.

«Meie kliendiuuringu põhjal oleme saanud tagasisidet, et laenu tasuta ennetähtaegse tagastamise võimalus on klientidele väga oluline. Põhjus on lihtne – kodulaenud võetakse reeglina 20–30 aastaks, kuid reaalselt on ühe kodulaenu eluiga 10 aastat, seejärel klient tavaliselt vahetab kinnisvara. LHV kodulaenu ennetähtaegne tagastamine on tasuta,» rääkis LHV jaepanganduse finantseerimise juht Catlin Vatsel.

Ennetähtaegse tagastamise tasu on üldjuhul märgitud igasse laenulepingusse. Pärgma sõnul on selleks reeglina fikseerimata intressiga laenude puhul kolme kuu intressid tagastatavalt summalt. 

Laenu tagastamine olemasolevate vahenditega

Juhul, kui laen plaanitakse tagastada vara müügist, on vaja pangale oma soovist eelnevalt teada anda. Pärgma soovitab seda võimalikult varakult teha, sest notariaalse tehingu juurde on vaja planeerida ka esindaja. Samuti võiks igaks juhuks jätta piisavalt palju ettevalmistusaega laenulepingus vajalike muudatuste tegemiseks. 

Planeeritud tehingu aega arvestades arvutab pank vastavalt laenulepingus toodud tingimustele ennetähtaegse tagastamise tasu ning annab sellest laenusaajale teada. Notariaalsest müügitehingust laekuvate vahendite abil tagastataksegi laen. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles