Mis oleks, kui koliks... Kristiinesse?

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristiine linnaosa. Foto on illustreeriv.
Kristiine linnaosa. Foto on illustreeriv. Foto: Raigo Pajula / Postimees

Kristiine on Tallinna halduslik linnaosa, kus on ajalooliselt paiknenud suvemõisad ja linnaelanike puhkealad. Pindalalt võrdlemisi väikeses, ent vaimult suures linnaosas on rohkelt, mida avastada.

Miks Kristiine?

Kristiine linnaosa jaguneb kolmeks asumiks: Järve, Tondi ja Lilleküla. Siin on palju kauneid ja liigirohkeid koduaedasid. Rohelisust lisavad ka heas seisukorras endiste suvemõisate pargid. Kristiine elanikud kiidavad linnaosa hubasust ning elanike kokkuhoidvust. Lihtsalt jalutamiseks või hommikujooksu tegemiseks on igati paslik Kristiine teid avastama minna. Sügiseti saab teinekord hommikuse tervisejooksu käigus ka mõne lahke naabri aia taha jäetud õunagi energiavarude täiendamiseks põske pista.

Kristiine kasuks mängib siinkohal hea ühendus kesklinna ja Mustamäe linnaosaga. Kuigi Kristiines on kõik eluks vajalik justkui juba olemas, on alati hea teada, et kesklinn on vaid kümnekonna minuti kaugusel. 

Mis räägib Kristiine kahjuks?

Kristiine linnaosa on kõige väiksema pindalaga Tallinna linnaosa, moodustades vaid 5,9 protsenti pealinna pindalast. Nii mõnigi Kristiine elanik kurdab naljatlemisi selle üle, et puudub otsene ühendus merega. Valdav osa näeb aga murekohana vaba-aja ning meelelahutusvõimaluste kesist hulka, mille tõttu ongi inimeste silmad suunatud eelkõige kesklinna poole. Tipptundidel on Kristiinest seevastu raske liikuma saada, kuna ähvardab suurte ummikute oht.

Ummikud Kristiines.
Ummikud Kristiines. Foto: Peeter Langovits / Postimees

Kui kallis?

Odavaks ei saa elu Kristiine linnaosas kindlasti pidada. Pealinnale omaselt on ka siin suuri erinevusi ning kõikumisi müügihindade ja eluruumide korrashoiu osas. Uute või renoveeritud kahe- kuni kolmetoaliste korterite hinnad ulatuvad siin keskmiselt 55 000 eurost kuni 229 000 euroni. Sama suurte korterite üürihind algab aga 350 eurost ning võib küündida lausa 650 euroni.

Maja soetamisega ei tohiks Kristiines probleeme esineda. Nelja- kuni viietoaliste majade hinnad jäävad siin keskmiselt 135 000 ja 520 000 euro vahele. 

Uusarendus Kristiines.
Uusarendus Kristiines. Foto: KV.EE

Koolid?

Kristiine linnaosas asub kolm munitsipaalkooli: Tallinna Kristiine Gümnaasium, Tallinna Lilleküla Gümnaasium ja Tallinna Tondi Põhikool, samuti on siin Audentese erakool. Alusharidust pakuvad linnaosas mitmed lasteaiad, millest kaks on eesti- ja venekeelsed. Leidub ka lastehoidusid ja erinevaid huviringe.

Tallinna Kristiine Gümnaasium.
Tallinna Kristiine Gümnaasium. Foto: Andres Haabu / Postimees

Aga töö?

Kristiine, osana pealinnast, pakub rohkelt võimalusi karjääri edendamiseks. Keskmine elatustase on võrdlemisi kõrge ning erialase töö leidmisega probleeme esineda ei tohiks. Tööd saab nii tarkvara valdkonnas, teenindusettevõtetes, töötlevas tööstuses, kinnisvaramaailmas kui ka hulgi- ja vahenduskaubandusega tegelevates ettevõtetes.

Need, kellele Kristiines tööd ei jagu, leiavad selle kindlasti mõnest kõrvallinnaosast või otse pealinna südamest. 

Mida vabal ajal teha?

Kristiine linnaosa väiksusest hoolimata leidub siin üht-teist meelelahutuslikku sellegipoolest. Ostuhuvilised saavad sisustada oma päeva Kristiine keskuse kaupluseid ja söögikohti avastades. Tervisesportlased saavad ennast aga Audentese spordikeskuses proovile panna või Lilleküla staadionile Eesti jalgpallimängu vaatama minna.

Kristiines on lisaks Kristiine Linnaosa Valitsuse hallatav Kristiine Tegevuskeskus, mille ülesanneteks on muulhulgas ka terviseedendus ning kultuuri-, sotsiaal- ja huvitegevuse teenuste osutamine.

Kristiine keskus.
Kristiine keskus. Foto: Toomas Huik / Postimees

Kuhu sööma minna?

Kristiine elanikud teavad rääkida linnalegende erinevatest rämpstoiduputkadest ning kurikuulsast Räägupesa burgerist. Lisaks peetakse legendaarseks kiirsöögirestorani Staap, mis on avatud iga päev ning lausa 24 tundi ööpäevas. Suuri kiidusõnu on pälvinud ka Linnuküla Resto, kus saab nautida koduselt värskeid roogasid. Lisaks väärib külastamist restoran Antalya Tavern, mis üllatab idamaadele omaste hõrkade roogade ja sooja atmosfääriga.  

Linnuküla Resto.
Linnuküla Resto. Foto: Liis Treimann / Postimees

Midagi veel?

  • Ajalooliselt on tegemist Kristiine heinamaade ja suvemõisate paiknemisalaga, mida nimetati Christinenthaliks. Nimi on antud Vaasade dünastiasse kuulunud Rootsi kuninganna Kristiina järgi, kelle valitsemisajal, 1653. aastal mõõdeti see maa-ala linnakodanike omandatavateks osadeks;
  • 19. sajandil hakati Christinenthali asemel kõnelema Mayeri heinamaast, mille nimi tulenes 1883. aastal rajatud Mayeri keemiatehase nimest;
  • 1920. aastatel sai Mayeri heinamaa uue nime − Lilleküla;
  • Kristiines asuvad Eesti tuntud arhitektide Herbert Johansoni, Karl Tarvase ja Ferdinand Adoffi projekteeritud majad.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles