Negatiivse laenutaotluse põhjuseks võib olla taotleja eelnev maksedistsipliin

Kristina Kostap
, kodustiil.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pangad valivad hoolikalt inimesi, kellele laenu väljastada.
Pangad valivad hoolikalt inimesi, kellele laenu väljastada. Foto: Pexels / CC0 Licence

Panga huvi ei ole võlgade tagasi nõudmine või tagatisvara müümine. Panga esmane eesmärk on antud laen tagasi saada, mistõttu tehaksegi juba eelnevalt tinglik valik potentsiaalseid võlglasi mitte finantseerida. 

Pangad on laenutaotlejate suhtes karmid, ent õiglased. Pank n-ö laenab välja oma usaldusväärsete hoiustajate vara ning peab seetõttu ka eriti hoolikas ja tähelepanelik olema.

SEB Pank AS kommunikatsioonijuht Julia Piilmanni sõnul võetakse laenutaotluse korral pangas arvesse nii inimese sissetulekut, olemasolevaid kohustusi, maksekultuuri, ülalpeetavate arvu kui ka vajalikku dokumentatsiooni, mis eluruumi soetamisega kaasneda võib.

Peamine põhjus, miks pank keeldub laenupakkumist tegemast, seisneb LHV jaepanganduse finantseerimise juhi Catlin Vatseli sõnul kliendi eelnevas kehvas maksedistsipliinis ja maksehäiretes. Otsust mõjutavad ka kõik eelnevad võlgnevused oma kohustuste täitmisel, sealhulgas võib määravaks saada ka see, kui erinevate arvete, laenude ja liisingute tasud on hilinenud.

«Hetkel on Eestis kasutusel väga hästi toimiv avalik andmebaas, kuhu erinevad teenusepakkujad saavad oma võlglaste info saata,» ütles Vatsel.

Ühekordseid erakorralisi või lühiajalisi sissetulekuid pangad maksevõime arvestamisel ei arvesta, kuna laenuperiood on üldjuhul pikem. Ühekordsete sissetulekute näol näevad kliendid Luminori eraisikute krediidivaldkonna juhi Andres Zooberi sõnul tihtipeale oma sissetulekuid suuremalt. Stabiilsust silmas pidades ei saa pangad laenu väljastades sellega arvestada. Eetilistel ja moraalsetel kaalutlustel ei finantseerita üldjuhul ka kriminaalkorras karistatud isikuid. 

Üldjoontes on laenutaotluse eitava vastuse põhjused järgmised:

  • inimesel ei ole kas piisavalt sissetulekut valitud projekti ülalpidamiseks;
  • eelnevad maksehäired;
  • projektis esinevad puudujäägid, mille tõttu ei saa pank seda laenutagatisena aktsepteerida.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles