Fotod: Nõmmel otsib uusi elanikke haruldane ajalooga villa

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: KV.EE

Nõmmel ootab uusi elanikke põneva ajalooga ja haruldaselt hästi säilinud Bange villa.

Tänaseks renoveerimist vajavasse seisu jõudnud maja lasid selle kunagised omanikud endale 1914. aastal ehitada. Hoone on kirju arhitektuuriga Nõmme kontekstis eriline seepärast, et on vahvärkstiilis - samalaadseid maju sealkandis palju ei kohta. Nüüd otsib neljatoaline osa sellest uut omanikku.

Foto: KV.EE
Foto: KV.EE

Kuid ka maja ajalugu on üsna huvitav: selle sakslastest omanikud ise elasid hoones õige lühikest aega. Veel enne teise maailmasõja puhkemist otsustas pere, et targem on pöörduda tagasi koju Saksamaale, kuid et maja ripakile ei jääks, kinkisid nad selle oma teenijale. 

Foto: KV.EE
Foto: KV.EE

Ka tänasel päeval on maja muljetavaldav, sest on nii seest kui väljast säilinud hämmastavalt originaalilähedaselt. Interjööris on kogu täiega säilinud esimese korruse saal ühes haruldase lae ja niššidega. Hoone esialgne arhitektuurne keel on säilinud ka ustes ja aknajaotustes ning peatrepis. 

Foto: KV.EE
Foto: KV.EE

Aknad on renoveeritud, säilinud isegi akende kremoonid, tubades on algupärased puitpõrandad. Samuti säilinud kolme ruumi lae ornamendid. Ka kivikatus pärineb ehitusaastast, mis on haruldane, sest enamasti on kõik nii vanad katused aja jooksul välja vahetatud ja kindlasti mitte samaväärse materjali vastu.

Kunagi oli maja juurde kuuluv aed lahendatud pargistiilis ja tõenäoliselt on seda võimalik taastada. Aias asub pommivarjend.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles