Oluline põhjus, miks ei tasu talvist lumekoristust vanurite õlgadele veeretada

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lumekoristus koormab südant.
Lumekoristus koormab südant. Foto: Panther Media/Scanpix

Suurbritannias tehtud uuringust selgus, et lumekoristus põhjustab üle saja surmajuhtumi aastas ning on eriti ohtlik 55. eluaasta ületanud inimestele. Veebilehe independent.co.uk põhjal selgitame välja, mis tingib niivõrd fataalse löögi inimese tervisele.

Füüsilist tööd tehes tuleb jääda mõistuse piiresse – ei tasu üle pingutada ega lasta ka laiskusel endas võimust võtta.

Kardioloog Barry Franklin on eelkõige nördinud inimeste teadmatuse pärast – nimelt ei teadvustata endale, kuivõrd koormav võib lumekoristus olla südamele. Informeerimatus on tema sõnul üks peamistest põhjustest, miks inimesed lund koristades manalateele lähevad. 

Uuringutest selgus, et ilma külmenedes suureneb nimelt südameatakkide risk. Missioonitundest pingutatakse tihtipeale üle ega märgata ümbritsevat paukuvat pakast.

«Surma põhjuseks võib olla külm ilm, mis tõstab vererõhku ning avaldab oluliselt rohkem koormust ja pinget südamelihasele,» ütles Franklin. Riskigruppi kuuluvad kardioloogi sõnul ka ülekaalulised, suitsetavad ja valdavalt istuva eluviisiga inimesed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles