Fotod: Järvamaal on müüa üks väga omapärane mõis

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: KV.EE

Järvamaal Ambla vallas Rava järve ja tammiku vahetus läheduses otsib uusi elanikke pika ajalooga ja suurepärases seisus endisaegne rüütlimõis. 

Rava mõisa ajalugu ulatub 17. sajandisse, kuid praegune mõisahoone ehitati 19. sajandi teises pooles. Viimaseks aadlisoost omanikuks oli mõisal Marie von Stackelberg, kellelt see võõrandati 1919. aastal. 

Foto: KV.EE
Foto: KV.EE
Foto: KV.EE

Mõisahoones on asunud rahvamaja, kool ja metskond, praeguse omaniku käes on see olnud viimased 17 aastat. Selle aja jooksul on hooned seest ja väljast ning hoone juurde kuuluvat parki tasapisi taastatud. Mõisnik on kogu aja hoones sees elanud ja suviti seal majutusteenust pakkunud.

Foto: KV.EE
Foto: KV.EE
Foto: KV.EE

Mõisa peahoone ja enamik kõrvalhoonetest on ehitatud paekivist. Renoveerimisel on säilitud vanad laiast lauast põrandad, originaalis olnud aknad ja uksed seal, kus võimalik.

Foto: KV.EE
Foto: KV.EE
Foto: KV.EE

Esimesel korrusel on üksteist ruumi, neist kuus on magamistoad. Neli ruumi on renoveeritud, sealhulgas avar saal ja suurejooneline söögituba. Mõisasse jääb ka ajastutruu mööbel, millega renoveeritud toad sisustatud on. Teisele korrusele viib endisaegne puidust trepp. Teine korrus on praegu väljaehitamata, kuid seda saab hõlpsasti teha. Mõis ei ole muinsuskaitse all. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles