«Minu kodu» blogi: Isetehtud garderoob

Kärt-Britt Kokk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meie enda ehitatud garderoob
Meie enda ehitatud garderoob Foto: Kärt-Britt Kokk

Saime suure magamistoa riidekapi valmis. Õigemini võiks seda avatud garderoobiks nimetada, sest uksi sel ei ole ja ei tule. 

Ma pean tunnistama, et see oli esimene projekt, kus ma hetkeks kahtlema lõin. Internetist kogutud ideed on küll üks asi, aga kuidas see garderoob reaalsuses välja nägema hakkab? Kas ikka jääb viisakas ja kas ikka sobib nii nagu ma ette kujutan? Kas liiga sünge ei jää?

Garderoobi ideid otsides leidsin enamasti lumivalgeid avatud garderoobe. Puidust ja tumedamad leitud variandid aga mulle üldse ei meeldinud. Leidsin hoopis ideid, kuidas tumedaid puidust riiuleid teha ja sealt arenes idee edasi - et mis oleks kui teeks sellise garderoobi? 

Mulle väga meeldib industriaalstiil - see on metalli ja rustikaalse puidu ühendamine, telliste, metalltorude ja -talade kasutamine sisekujunduses - ühesõnaga kõik, mis meenutab tehasesse rajatud kodu. Samas mulle meeldib kui seda stiili on kasutatud maitsekalt ja kodu liialt tehast meenutama ei hakka. Ainuke miinus on, et kui tahta ise teha industriaalstiilis mööblit, siis enamasti kasutatakse nende raamides metalli ja me pole keevitajad. Mõnda aega otsisin isegi keevitajat aga kuna keevitajale täpsete jooniste koostamine ja hiljem puidu kinnitamine sellele tundus keeruline ja aeganõudev, otsustasime hoopis, et proovime metallraami asemel hoopis puidust raami teha ja selle lihtsalt metalliga sarnaseks mustaks õlitada. 

Töökäik garderoobi ehitamisel

Esialgu näitasin mehele ideid, millist raami ja milliseid riiuleid ma mõtlen. Seejärel kritseldasin talle enamvähem joonise, kus miski asuma peaks: riiulid mõlemas ääres, keskel stange ja stangede all sahtlid. Garderoobi laiuse ja sügavuse tegime vastavalt meie toa seina järgi. 

Detsembri alguses võttis mees raamide ehituse käsile.  Kokku oli vaja teha 5 kõrget raami. Nende peale kulus umbes kaks poolikut päeva. Raamid kinnitas kruvide ja liimiga. Nähtavale jäävatel külgedel kattis kruviaugud puidust punnidega.

Raamid valmis, ootavad viimistlemist
Raamid valmis, ootavad viimistlemist Foto: Kärt-Britt Kokk

Kui liim oli kuivanud, lihvis raamid ära ja edasi algas minu töö. Olin vahepeal oma õlivaha varusid täiendanud süsimusta õlivahaga.

Must Osmo õlivaha
Must Osmo õlivaha Foto: Kärt-Britt Kokk

Alustasin 15. detsembri (reede) õhtul raamide õlitamisega ja otsustasin, et enne ei lõpeta kui kõik on õlitatud. Lõpetasin umbes kolme ajal öösel. 

Vahatatud kapiraam
Vahatatud kapiraam Foto: Kärt-Britt Kokk

Siin on enamvähem näha ka, kuidas meil riided ajutiselt olid peale sissekolimist. Seejuures enamus riideid olid endiselt teises majaosas, sest polnud neid lihtsalt kuhugi panna.  

Garderoobi paigaldamine
Garderoobi paigaldamine Foto: Kärt-Britt Kokk

Edasi tuli hakata raami kokku panema. Selleks ostsime laupäeval kaks suurt plaati, millest üks pidi minema lae alla riiuliks ja teine sahtlite peale riiuliks. Mees lõikas laudadele niiöelda hambad, et need nö raami sisse läheksid. Õlitasin plaadid ära, lasime mõne tunni kuivada ja hakkasime paika panema. Selleks panime esialgu raamid põrandale pikali. 

Detailide ühendamine
Detailide ühendamine Foto: Kärt-Britt Kokk

Seejärel tõstsime raami püsti ja paigaldasime teise pika plaadi ning siis proovisime, kas mahub ettenähtud avasse ära. Seejärel õlitasin ma kõik riiulid ja mees pani neid järjest paika. 

Garderoobi raam paika pandud
Garderoobi raam paika pandud Foto: Kärt-Britt Kokk

Laupäeva õhtuks oli kogu raam paigas. Puudu olid veel sahtlid ja riidepuude jaoks mõeldud toru. Pühapäeva hommikul ärkasime varakult ja juba kell 10 olime ehituspoes  toru ja sahtlile käepidemeid otsimas. Ma olin koguaeg vaimusilmas näinud mustast nahast mutrimoodikinnitusega käepidemeid, aga ehituspoes jäid silma hoopis vasekarva käepidemed. Hind oli ka kolm korda odavam kui nahast käepidemel ja nii me hoopis "roosad" käepidemed koju tõimegi. Riidepuu toru valisime puidust, sest ma tahtsin musta toru, aga metallist müüdi vaid kroomitooni. 

Koju jõudes tõmbasin kohe puidust torule musta vaha peale ja mees ehitas torule kandurid ning pani toru paika.Siis võttis ta käsile kapile mõeldud lambi, mille olin juba varem Ikeast ostnud. Puurisime pealisplaati pisikesed augud, et juhtmed üles riiuli peale viia ja kinnitasime lüliti ühe riiuli külge selliselt, et seda näha ei jäänud. 

Kapi jaoks mõeldud lambid
Kapi jaoks mõeldud lambid Foto: Kärt-Britt Kokk
Kapile lampide paigaldamine
Kapile lampide paigaldamine Foto: Kärt-Britt Kokk
Riidepuu toru ja kandurid
Riidepuu toru ja kandurid Foto: Kärt-Britt Kokk

Seejärel läks mees sahtleid ehitama ja mina süüa tegema ning riideid sorteerima ja uude majja tassima. Nagu ma eelmises postituses kirjutasin, siis me eesmärk on olemasolevaid asju võimalikult minimeerida - seega meie riidekapi sisust umbes kolmveerand läks ära andmisele või prügikasti. Avatud garderoobiga on nii ka lihtsam - enamus riideid on ju nähtaval. Pealegi oli mu kapis aastaid seisnud riideid, mida ma iialgi ei kasutanud. 

Sahtlite ehitamisest ma pilte ei jõudnudki teha, sest ma olin terve aeg teises majaosas kui mees neid ehitas ja paika pani. Sahtlite raamid said tavalisest õlitamata männi liimpuidust raamid ja põhja tegime tugevast mdf-st. 

Sahtlid valmis ja käepidemed paigaldatud
Sahtlid valmis ja käepidemed paigaldatud Foto: Kärt-Britt Kokk

Lõpptulemus sai selline: 

Valmis garderoob
Valmis garderoob Foto: Kärt-Britt Kokk
Valmis!
Valmis! Foto: Kärt-Britt Kokk

Õhtul, kui kõik valmis oli, ütles mees, et ega ta ise ka ei kujutanud täpselt ette, mida ta kokku ehitab ja seda ammugi mitte, et kahe päevaga selle valmis ehitame ja kõik riided ka ära sorteerime ja paika paneme. Jäime tulemusega väga rahule. Natuke andis lootust, et ehk ei lähe köögimööbli peale siis ka mitut kuud nagu alguses kartsime. 

Loe meie majaehituse lugu alates ehitusloa taotlusest siit: «Minu kodu» blogi ja jälgi meie tegemisi Facebookis Minu Kodu lehel

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles