Tippkokk Jamie Oliveri kaheksa nõuannet stressiga toimetulekuks köögis

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jamie Oliver.
Jamie Oliver. Foto: DDP/Scanpix

Tippkoka sõnul ei leidu ühtegi stressivaba kööki. Ikka ja jälle keevad kas road või inimeste emotsioonid üle. Järgnevad kaheksa nõuannet peaks Oliveri sõnul eluolu köögis oluliselt lihtsamaks muutma, vahendab gustotv.com.

1. Korista enda järelt

Vaaritamisest jäävad maha mustad nõud, mis hõivavad üldjuhul kas enamiku valamust või köögitööpinnast. See aga jätab inimesele vähem ruumi tegutsemiseks, mistõttu on tähtis üleliigsetest esemetest esimesel võimalusel vabaneda.

«Kui te soovite stressivaba kööki, proovige vabaneda kõikidest üleliigsetest esemest, mis teile ette jäävad. Tehke omale veidi ruumi,» soovitab Oliver.

2. Kaardista tegevused

Oliver soovitab lemmikrooga valmistades kaardistada kõik liigutused ja toimingud. Esmalt tuleb luua joonis köögist ning seejärel vaaritamise käigus kõik täpselt joonisele märkida. Kui selgub, et joonisel on liialt palju ristuvaid sirgeid, oled köögi ilmselt ebapraktiliselt kujundanud.

3. Strateegiline paigutus

Kui peaks selguma, et oled köögi kujundamisel tõepoolest mõne eksisammu teinud, soovitab Oliver kõik vajalikud nõud ja söögiriistad vaaritamisnurka koondada. Niiviisi on kõik vajalik nii käe- kui ka silmaulatuses. 

4. Ülejäägid

Oliver soovitab teha süüa alati teatud varuga. Allesjäänud toidujäägid paneb kokk aga mõneks tegusamaks tööpäevaks sügavkülma hoiule.

5. Püsi oma tööpinna juures

Kui köögis juhtub mitu inimest korraga vaaritama, on alati mõttekas oma tööpinna juurde jääda. Edasi-tagasi sahkerdavad inimesed hõivavad suure osa ruumist ning tekitavad üleliigset ärevust.

6. Investeeri nõudepesumasinasse

Paljud inimesed võivad selle soetamisest küll kategooriliselt keelduda, ent Jamie Oliveri arvates on see üheks suurimaks elupäästjaks köögis.

7. Võta õppust

Stressist saab võitu enesekindlusega, mille kallal tuleb eelnevalt veidi tööd teha. Oliver soovitab kuulata asjatundjate nõuandeid ning lasta neil lihvida sinu oskusi.

8. Mugavustsoon ei ole häbiasi

Inimestel, kes ei tunne ennast köögis mugavalt või kes on saanud negatiivset tagasisidet mõne roa osas, soovitab Oliver kriitikat mitte südamesse võtta. Üks ebaõnnestunud roog ei tähenda veel tingimata seda, et sa vaaritada ei oska. Naase oma lemmikroogade juurde ning valmista midagi, mille puhul pole kahtlustki, et see sul laitmatult välja tuleb.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles