Pilt selgeks: kas käsitsi nõude pesemine on ikka sama efektiivne kui nõudepesumasin? (1)

Kristina Kostap
, kodustiil.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nõude pesemise peen kunst.
Nõude pesemise peen kunst. Foto: Panther Media/Scanpix

Mõnele meeldib käsitsi nõusid pesta – see maandab pingeid ning alandab stressi. Mõnele meeldib aga nõudepesumasina tõhusus ja mugavus. Veebilehe realsimple.com näitel selgitame välja kumb meetod lõppkokkuvõttes efektiivsem on.

Ameerika Arizona ülikooli professor Kelly Reynolds leiab, et käsitsi nõude pesemine ei ole tulemusrikkam kui nõudepesumasina kasutamine. Et tappa kõik bakterid nõudel, peab vee temperatuur olema vähemalt 60 kraadi. Nõudepesumasin saavutab selle temperatuuri ilma suurema vaevata. Kraanikausis nõusid pestes paraku temperatuur nii kõrgele ei küündi.

Professori sõnul on enamik kraane reguleeritud nii, et ka kõige kuumem veetemperatuur inimesi ei kõrvetaks. Ometigi ei suuda inimesed käsi kõige kuumema veejoa all pikka aega hoida, ilma et see neile valu teeks. Professori silmis on nõudepesumasinatel kindlasti eelis käsitsi nõude pesemise ees.

Käsitsi nõusid pesta eelistavatel inimestel soovitab Reynolds siiski mitte liialt muretseda – ka selline nõudepesuviis on täiesti arvestatav, ent kui soovid, et nõud täielikult desinfitseeritud saaks, on mõistlik nõudepesumasinasse investeerida.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles