Foto: Eesti pere koduaias näeb keset lund üht väga eksootilist taime

Anna-Liisa Mets
, Kodustiil.ee vastutav toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Erakogu

Ühes Eesti pere aias kasvab palm, mida tavaliselt siinmail naljalt ei näe. Rohkem leidub selliseid tegelasi soojemates maades, kus päris korralikku talve ei olegi.

Palmikasvataja Ulvi räägib, et taime soetasid nad üheksa aastat tagasi Hansaplandist. «Abikaasa oli välja uurinud, et see on pea ainus palmiliik (Wagneri karuspalm), mis peaks meie kliimas vastu pidama, taludes kuni 25kraadist külma,» räägib ta.

Palm käesoleva aasta 1. jaanuaril.
Palm käesoleva aasta 1. jaanuaril. Foto: Erakogu

Ulvi täpselt küll ei mäleta, aga ütleb, et nende palve peale telliti Taim poodi kohale vist Hollandist. Odava lõbuga tegu kohe kindlasti ei olnud: vanas rahas maksis palm 4500 krooni. Selle raha eest sai umbes 70 sentimeetrit kõrge taimekese. Arvestades, et keegi ei garanteerinud palmikasvatuse edukust, oli tegu küllalt julge sammuga.

Kuid palmikasvatajaid on saatnud edu. «Paar aastat harjutasime seda talvel õues olemisega potis - viisime pikemaajaliselt kestvate külmakraadidega garaaži, kui läks soojemaks, viisime õue või avatud terrassile tagasi. Seitse aastat tagasi istutasime palmi maha,» ütleb Ulvi.

Kui ilmateade on lubanud pikemat külmaperioodi, on nad pannud palmile peale plastikust läbipaistva kasti, mille Ulvi abikaasa ise ehitas. «Esimestel aastatel oli see kast tal ümber kaks-kolm kuud jutti, kuid oluline oli seda õhutada - kruvikinnitustega katuse vahele väike pragu sisse lasta. Niipea, kui aga soojemaks läks, see tähendab soojemaks kui kümme külmakraadi, võtsime kasti pealt ära,» meenutab Ulvi.

Viimastel aastatel on taim aga juba nii tubli, et kastike on sel peal vaid siis, kui suuremad külmad kestavad üle nädala. «Lühiajaliselt on olnud 17kraadises külmas ilma katteta. Kui oli mõni aasta tagasi pikk külmaperiood üle 20 kraadi, oli meil imõnel ööl ka radiaator kastis sees,» ütleb Ulvi.

Viimastel kevadetel on palm aga peret õiteiluga rõõmustanud. Ühel aastal nägid nad õisi juba märtsis, eelmisel aastal maikuus. Ulvi sõnul on palmi õied imeilusad ja ripuvad kaunilt igasse ilmakaarde. Väga efektne näeb lõunamaine palmipuu aga siiski välja ka keset kodumaist lund.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles