Millised teemad tuleks kodu ostuläbirääkimistel tingimata luubi alla võtta?

Kristina Kostap
, kodustiil.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ostuläbirääkimistel arvesta alati teatud kauplemisruumiga.
Ostuläbirääkimistel arvesta alati teatud kauplemisruumiga. Foto: Pexels / CC0 Licence

Ostu-müügiläbirääkimistel tuleb puudutada mitmeid olulisi teemasid. Konkreetsest kinnisvaraobjektist sõltuvalt võib teemadering olla mõnel puhul laiem, teisel puhul sootuks ahtam. 

Ostuläbirääkimistel on alati mõistlik oma ostuesindajaks mõni kutseline maakler valida. Maakler näeb kinnisvaraobjekti liigsete emotsioonideta ning suudab anda ratsionaalse ülevaate turul toimuvast. Arco Vara maakleri Triinu Tapperi sõnul maaklerid ostuesinduses üldjuhul klientidelt tasu ei küsi. Oma vahendust jagab müüja valitud maakler.

Arvesta teatud kauplemisruumiga

Ostuläbirääkimisi alustades tuleb silmas pidada, et kinnisvaraobjekti lõpphinnas on kindlasti jäetud veidi kauplemisruumi. 

«Uue korteri puhul võib algusfaasis suurema sissemakse korral küsida ka allahindlust, allahindluse hulka kuuluvad ka panipaik või parkimiskoht. See on iga arendaja puhul erinev,» rääkis Tapper. 

Vanemate korterite ostmisel tuleb aga jälgida kommunaalkulusid, lisaks ka kortermaja võlgnevusi ja remondifondi kogumist. 

«See võib olla päris suur summa, mida tuleb lisaks laenumaksele juurde tasuda,» ütles Arco Vara maakler Janika Toots. Samuti tuleb kokkuleppele jõuda, kuidas jaotuvad tehingukulud ning millal on valduse üleandmisaeg. Ka eluruumis olevate esemete osas on vaja konsensusele jõuda, enne kui ostuleping allkirjastada.

Tootsi sõnul peaks kontrollima lisaks ka soetatava kinnisvara andmeid ja plaane erinevates registrites. Puudulike andmete korral ei pruugi pank laenumakset lihtsalt väljastada.

«Kui dokumentidest rääkida, siis jälgida kindlasti, et suheldud on õige omanikuga ja kas ehitusregistris ja kinnistusraamatus on andmed korrektsed,» soovitas Arco Vara maakler Triinu Tapper.

Domus Kinnisvara maakler Hiie Tamm soovitab ostuläbirääkimistel keskenduda alljärgnevatele aspektidele:

  • parkimiskohtade võimalused
  • piirkonnas olevad koolid ja lasteaiad - kuidas on lood vabade kohtadega?
  • kas kõik kokkulepped on ikka protokollitud?
  • naabrid ja naabruskond
  • ülalpidamiskulud
  • ajafaktor: millal on notari vastuvõtt ja millal kinnisvaraobjekt vabastatakse?
  • tehinguga seotud kulud: kes maksab hindamise eest ja kes notari kulud?
  • projektdokumentatsioon - kas kõik on ikka korralikult protokollitud?
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles