Pööningult leitud harulduse süvenemata maha müünud pere sai kõvasti pügada

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: VidaPress

Pere, kes maja pööningult Rembrandti tolmunud maali leidis ja selle maha müüs, teenis teose müügist küll kopsaka summa, kuid arvestades, mis hinnaga maal edasi müüdi, said nad siiski pügada.

Vennad Ned, Roger ja Steven Landau sorteerisid emakodu pööningut, kui leidsid sealt koleda maali, mis kunagi oli nende söögitoa seinal rippunud. «See kujutab üht minestunud naist ja kaht meest, kes teda turgutada üritavad. Mõtlesin lapsena alati, miks selline kole maal meie söögitoas rippuma peab,» vahendab Daily Mail ühe venna juttu.

Kuna pööningul oli vana lauahõbedat ja muud kraami, mis võinuks pisut raha sisse tuua, otsustasid vennad kõik leitu oksjonile panna, kuid ei lootnud teenida rohkem kui mõni tuhat dollarit. Ka oksjonipidaja ei tuvastanud, et see maal võiks kuidagi eriline olla. 

Kui oksjon algas, läks asi aga huvitavaks. Üsna kiiresti jõuti loodetud 800 dollarist 450 000 dollarini ja siis juba pisut enam kui miljonini. «Selgus, et väga suure tõenäosusega on tegu Rembrandti ühe teosega viie meele sarjast, ehk ühega vanimatest Rembrandti töödest,» räägivad vennad. Pärast ekspertiisi selgus, et nii ongi.

Oksjonil teenisid vennad küll kopsaka summa, kuid ostja tegi neile siiski ära: üsna pea müüs ta töö nelja miljoni dollari eest edasi inimesele, kellele kuuluvad kõik ülejäänud viie meele sarja tööd. Nii et kuigi teeniti omajagu, said vennad siiski ka omajagu pügada.

Fotosid maalist näeb SIIN. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles