Mahasadanud kohev lumi muutub peagi majaomanike nuhtluseks

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: pixabay.com

Kauaoodatud lumi on lõpuks maha sadanud ja näib, et seda tuleb üha juurde. Lumekihi paksus on mitmel pool juba päris arvestatav. Kuid majaomanikud peaksid olema äärmiselt ettevaatlikud.

Esialgu on lumi kohev, kuid kui peaks tulema pisut sooja ja sula, vajub kogu see paks kiht kokku ning muutub raskeks. See omakorda paneb ohtu majade katuseks, puud ja põõsad, meenutab portaal This Old House.

Esimesena tuleks majaomanikul mõistagi muret tunda kõigi ehitiste katuste pärast: kui majal on katus liiga lauge ja lumi sealt ise maha ei vaju, tuleb seda puhastada, et katusekontstruktsioonidele liiga suur koormus ei koguneks. Samuti tuleb üle vaadata kõrvalhooned, aiamajad, kasvuhooned ja muu taoline. Eriti ettevaatlik tuleks olla kasvuhoonega, mille kattematerjal on reeglina üsna õrn.

Kui maja on üle vaadatud, tuleks vaatluse alla võtta puud ja põõsad: rasked lumekoormad murravad tihti ka päris suuri puid, rääkimata siis väiksematest või suisa põõsastest. Lumekoorem tuleks maha saputada, aga seda tuleks teha just sulaga, mitte külma ilma ajal: kui oksad on külmast jäigad, murduvad need raputamise ajal oluliselt kergemini.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles