Poes idanema läinud köögivilja seemnetest endale taimi kasvatada ei tohi

Anna-Liisa Mets
, Kodustiil.ee vastutav toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Köögiviljad poes. Tihti tekivad nende seemnetest vilja sisse idud, millest taimi kasvatada siiski ei tasu.
Köögiviljad poes. Tihti tekivad nende seemnetest vilja sisse idud, millest taimi kasvatada siiski ei tasu. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Viimastel aastatel leiab poest pidevalt tomateid, paprikaid ja teisi köögivilju, mille seemned on vilja sees idanema läinud ja tõotavad noortaimi. Neist seemnetest aga ei tohi endale köögivilju kasvatada.

Aednik Eve Järv, kes taimekasvatusega aastaid tegelenud, ütleb, et selliste seemnete idanemise tõenäosus on väga suur, aga see on ka asja ainus hea külg. «Esimene murekoht poest soetatud viljadega – me ei tea, millise kasvuajaga see sort on. Kas ta meie jaheda ja lühikese suvega üldse jõuab valmis saada? Või on hoopis mingi hiline sort, millel vilju võiks loota jõuludeks?» ütleb ta.

Samuti tuleb arvestada, et poeviljast saadud seemnetele ei anna keegi sordigarantiid – jah, võid saada sama hea vilja kui poe oma, aga võib juhtuda, et tulemuseks on halval juhul söögikõlbmatu või äärmuslikul juhul lausa eluohtlikult mürgine vili.

«Lugesin kunagi hämminguga, et inimesed on nii sattunud eluohtlikku olukorda kabatšoki söömisest, ei ole pähegi tulnud, et see taim võiks mürgine olla,» räägib Järv. Selle kohta saab lugeda SIIT. 

Omaette teema on Järve sõnul see, et sel moel saadud seemned ei pruugi olla haigusvabad, kuna söögiks pakutava vilja ja sama taime seemnetele ei kehti samad nõuded. «Seeme peab olema terve, toiduks tarvitatavate viljade haiguste sisaldust ei ole kuulnud, et kontrollitaks. Seega poe viljadest võib ise seemet võtta ja taimi kasvatada, kuid see on oma riisikol, teistele ma sel moel saadud seemneid ega taimi ei pakuks,» ütleb ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles