Viie aastaga kodulaenu ära maksnud lastega paar räägib, kuidas seda teha

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eramaja
Eramaja Foto: www.flickr.com

Elu lõpuni kodulaenu maksta ei ole väljavaade, mis kellelegi  meeldiks. Üks noor pere põlgas seda varianti aga niivõrd, et võttis end kokku ja maksis kopsaka laenu tagasi kõigest viie aastaga.

Oma maja taastamisest, remondist ja isetegemisprojektidest blogiv pereema Kelly kirjutab oma veebipäevikus View Along the Way, et nad on majalaenust lõplikult vabad - hiiglaslikuna tundunud laen sai õigete nõksude abil makstud vaid viie aastaga. 

Naine kirjutab, et nende esialgne plaan oli maksta viimane osamakse ära tema 30. sünnipäevaks, aga sellest plaanist läksid nad 12 tunniga üle. «Kui viimane osamakse tehtud sai, istusime vaikides ja vaatasime teineteisele otsa. Tunne oli uskumatu!» kirjutab ta.

Kelly tahab aga jagada näpunäiteid, kuidas kõik, olenemata asukohariigist, sissetulekutest ja kõigest muust nende eeskuju järgida saaks ja kas või pisutki kiiremini laenuorjusest vabaneks.

1. Maksa sulas

Ükskõik, mida sa ostad, maksa kõige eest sulas. Inimesed ei kipu seda eriti uskuma, kuid Kelly kinnitusel on nii väljaminekutest oluliselt parem ülevaade ja on kergem vältida asjatuid kulutusi.

2. Vali tagasihoidlikum kinnisvara

Ära osta kõige kallimat kodu, mida sinu sissetulek võimaldab. Vali midagi, mis sulle sobib ja meeldib, aga nõuab ehk pisut rohkem tööd. Ära kuluta rohkem kui hädapärast vaja, kõike saab parandada. Osta kodu, mille laenumaksed jäävad sinu jaoks tuntavalt alla sinu võimekuse.

3. Ära osta uut autot

Kindlasti tekib mingil hetkel kiusatus osta endale järelmaksuga võimas uus auto. Aga ära tee seda. Pigem püüa kasutatud isendite seast leida võimalikult heas korras võimalikult vana auto, mis täidaks kõik sinu vajadused. Uute autode aeg on siis, kui laen makstud.

4. Pane paika eelarve

Võta oma igakuised väljaminekud osadeks ja pane paika, kui palju mingi osa jaoks kulutada võib. Ära mine sellest summast üle - õpi majandama nii, et sellega välja tuleks. 

Kelly sõnul oli ta ise väga üllatunud, kui palju vabadusetunnet selline plaanimajandus andis. «Kui ma teadsin, et mul on kuus kulutada kodusisustusele selline summa, siis ma hoidsin oma eesmärgist kinni ega ületanud seda eelarvet ja samas ostsin neid asju süümepiinadeta, mida varem, eelarveta majandades, alati tundsin,» räägib ta.

Kelly tahab rõhutada, et nad ei ole kindlasti jõukas pere, kellel tänu tohututele sissetulekutele oleks olnud lihtne möödaminnes raha kõrvale panna - vastupidi, nad elavad praegu ainult mehe õpetajapalgast. Aga osav eelarvemajandus on neil aidanud jõuda seisu, kus nad pangale enam midagi võlgu ei ole.

Kelly rõhutab, et nemad mõtlesid oma tulevikule ammu ette: kui nad veel mõlemad tööl käisid, teadsid nad, et ühel hetkel jääb ta lastega aastateks koju ja neil tuleb hakkama saada vaid ühe palgaga. Niisiis hakkasid nad juba ettevalmistavalt elamiseks kulutama vaid mehe palka, kogu Kelly teenitud raha läks toona kogumishoiusele oma kodu sissemakseks.

Rohkem infot selle kodu loo kohta leiab Kelly blogist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles