Mis oleks, kui koliks... Loksale?

Kristina Kostap
, kodustiil.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Loksa ühendamine, Loksa, 04.04.2017
Loksa linn ühendatakse peagi Kuusalu vallaga.
FOTO: MIHKEL MARIPUU/POSTIMEES
Loksa ühendamine, Loksa, 04.04.2017 Loksa linn ühendatakse peagi Kuusalu vallaga. FOTO: MIHKEL MARIPUU/POSTIMEES Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Loksa on olnud inimeste asupaigaks juba õige kauges minevikus. Milline on aga selle väikelinna argipäev ja tulevik?

Miks Loksa?

Loksa areng on läbi aegade sõltunud linna looduslikust asendist. Üheks tähtsaimaks teguriks ja edasiviivaks jõuks on siin kahtlemata olnud linna soodne sadamakoht Valgejõe suudmes. Liivane rand, soe merevesi, looduslikult ilus Valgejõe org ja kaunis männimets annavad Loksale suurepärase eelduse saada taas tunnustatud puhkepiirkonnaks. Loksa linna ümbritsev imekaunis Lahemaa rahvuspark on siinkohal vaid kirsiks tordil. Väikelinnale omaselt on ka Loksa kandi inimesed aktiivsed ning ettevõtlikud.

Loksa leht.
Loksa leht. Foto: TOOMAS HUIK/PM/SCANPIX BALTICS

Mis räägib Loksa kahjuks?

Loksa elanikkond on alates 1990. aastate algusest seoses tööstuse taandarenguga linnas järk-järgult vähenenud. Linnas on mitmekeelne elanikkond, 2011. aasta rahvaloenduse andmetel oli linna 2759 elanikust eestlasi 845 ehk 30,6 protsenti. Väikekohale omaselt on ka siin paikseteks elanikeks valdavalt vanema generatsiooni esindajad, noored seevastu otsivad uusi väljakutseid kõrvalmaakondadest.

Loksa linn.
Loksa linn. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Kui kallis?

Eluruume Loksal jagub, ent paraku näib korterite üüriturg pigem tagasihoidlikuks jäävat. Turg keerleb ostu-müügitehingute ümber.

Kõige kallima kahe- kuni kolmetoalise renoveeritud korteri eest peab välja käima 36 000 eurot, samal ajal kui kõige odavam samataoline korter on väärt 20 000 eurot.

Nelja- kuni viietoalise maja saab kätte 75 000 euroga, ent leidub ka maju, mille hind küündib üle 150 000 euro.

Maja Loksal.
Maja Loksal. Foto: KV.EE

Koolid? 

Loksal saavad lasteaiaealised mõnusasti aega viita ja elutarkust omandada Õnnetriinu lasteaias, kus jagub piisavalt kohti kõigile Loksa kandi pisikestele aga ka Kuusalu valla mudilastele. Kooliharidust saab Loksal taga nõudma minna Loksa Gümnaasiumisse. Juba 1867. aasta sügisel alustanud koolis pööratakse tänasel päeval erilist tähelepanu eesti keele kui riigikeele õppele ning gümnaasiumiosas õpivad kõik vene emakeelega õpilased 60 protsenti õppemahust eesti keeles.

Peale kooli saavad noored aga mõnusalt aega veeta Loksalu Noortekeskuses. Keskuse eripäraks on kakskeelsus, mis annab noortele võimaluse oma keelelisi oskusi mõlema keele suunal arendada. Lisaks on see noorkotkaste ja kodutütarde kokkusaamiskohaks.

Muusikalist haridust pakub Loksa linnas Loksa Muusikakool, kus saab nii oma lauluhäält arendada kui ka mõne instrumendi mängimise selgeks õppida.

Loksa lasteaed.
Loksa lasteaed. Foto: TOOMAS HUIK/PM/SCANPIX BALTICS

 Aga töö?

Loksal võimalik saada tööd metalli-, ehitusmaterjalide- ja tekstiilitööstuses, laeva- ja masinaehituse ning elektroonika valdkonnas. Lisaks saab ennast tööle rakendada ka klienditeeninduses, tervisehoiu-, haridus- ja miks mitte ka turismivaldkonnas. Kes töökoha leidmisega hätta jäävad, saavad kindlasti leiba teenida ka mõnes kõrvalmaakonnas.

Endine Loksa Laevatehas/Foto MIHKEL MARIPUU/POSTIMEES
Endine Loksa Laevatehas/Foto MIHKEL MARIPUU/POSTIMEES Foto: MIHKEL MARIPUU/PM/SCANPIX BALTICS

Mida vabal ajal teha?

Loksal saavad kohalikud kokku Loksa Kultuurikeskuses, kus saab nautida nii kontserte, näitusi kui teatrietendusi. Linna kultuurielu korraldav ja vahendav sihtasutus on kahtlemata asendamatuks kultuuri edasikandjaks linnas. Loksa noored saavad aga osa võtta mitmetest vabaajaringidest, mis linnas tegutsevad.

Kes soovib veidi sportlikumalt aega veeta, võib külastada Loksa ujulat, kus on võimalik harrastada võrk-, korv- ja jalgpalli. Ujulas on külastajate päralt nelja rajaga 25-meetrine bassein, lastebassein, saunad, mullivann ja ka jõusaal. Lisaks on võimalus külastada kohvikut ning ilusalongi. Looduse bioloogilist mitmekesisust saab Lahemaa rahvusparki imetlema minna. Loodussõbrad ja matkasellid saavad aga looduse bioloogilist mitmekesisust ning hingematvaid vaateid Lahemaa rahvusparki imetlema minna.

Matkajad Lahemaa rahvuspargis.
Matkajad Lahemaa rahvuspargis. Foto: Andre Kaur

Kuhu sööma minna?

Loksal saab keha kinnitada Lucky baaris, kus on mõnusad eined ja meeldiv teenindus. Kohalike sõnul Loksalt Lucky baarist paremat ei leia. Üheksa kilomeetrit edasi sõites leiavad huvilised seevastu eest Viinistu küla, kus saab nii öömaja, kehakinnitust kui ka muuseumit külastada.

Midagi veel?

  • Esmakordselt mainitakse Loksat Kuusalu kirikukroonikas 1629. aastal seoses Loksa kabeli remondiga, mis tõestab, et kabel oli ehitatud juba hulk aastaid varem;
  • Loksa elanikkond kasvas koos tellisetehase rajamisega 1874. aastal;
  • Teise maailmasõja eel sai Loksa endale ainulaadse hoone, mida polnud kusagil mujal Eestis – 1939. aasta juunis avati pidulikult Loksa autobussijaam;
  • Loksa kandi ja elanike igapäeva tegemisi kajastab kohalik ajaleht Loksa Elu.
Seeneline Loksal.
Seeneline Loksal. Foto: K
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles